En hemlig källa, med mycket god insyn i sjukvården, berättar nu för Katrineholms-Kuriren att tjänstemän inom sjukvårdsledningen planerar att göra neddragningar på Kullbergskas BUP-avdelning och att detta kommer leda till att både patienter och personal får resa till andra orter för vård eller arbete.
Enligt uppgift ska en retorik om patientsäkerhet och lika vård inom länet ligga som en slöja över neddragningarna som ska ske i små steg.
– Man kommer inte att prata högt om de här förändringarna och bara kalla det för "små förändringar". Man vill utesluta politiska beslut och föra politikerna bakom ljuset och på sikt även lägga ner barnpsykiatrin på Kullbergska, säger källan till Kuriren.
Källan påpekar att det kommer dröja innan allmänheten förstår konsekvenserna av förändringarna och att det då kan vara för sent.
– Allmänheten behöver få veta vad som händer. Ingen i elevhälsan eller på skolorna vet att det här pågår och det är viktigt att involvera dem.
Nedläggningen ska, enligt källan, underlättas av den bild som skapas av ett Kullbergska som människor inte vill söka sig till.
BUP-kliniken i Sörmland är redan i dag fördelad på länets tre sjukhus i Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna.
I dagsläget består barnpsykiatrin på Kullbergska av ett multiprofessionellt team. De anställda består av psykologer, psykiater, socionomer och sjuksköterskor. Dessutom finns flera vakanser men enligt Kurirens källa har ledningen beslutat att inte utlysa tjänsterna.
Patienttrycket på barnpsykiatrin i Katrineholm är hårt i dagsläget, berättar Kurirens källa. Förfrågan från skolor om utredningar gällande ADHD har ökat. Dessutom behandlas många patienter för depression och ångest.
– Om barnpsykiatrin försvinner är det ett hårt slag mot patienter i upptagningsområdet där de socioekonomiska klyftorna är stora, säger källan. Medelklassfamiljer med relativt god ekonomi och bil kan resa till andra orter och få vård, men familjer med multiproblematik får svårt att fullfölja den medicinska behandlingen.
Människors rätt till lika vård blir med andra ord hotad.
– Alla har rätt till vård där de bor. Rätt till likvärdig vård, säger tidningens källa.
Mari Kampf Westerberg, verksamhetschef över BUP i Sörmland, bekräftar att förändringar är på gång, men anser att det handlar om förbättringar.
En barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård som försvinner från Kullbergska är inget scenario som verksamhetschefen vill kännas vid.
– Nej, vi tänker inte på det sättet, att det ska försvinna, men vi håller på att se över att kunna erbjuda barn och unga så hög kompetens och kvalité som möjligt. Vi tittar också på hur vi ska kunna erbjuda likvärdig barnpsykiatrisk specialistvård i länet, säger Mari Kampf Westerberg.
Hon poängterar att det inte finns några beslut fattade ännu i frågan.
– Vi är inne i en process där vi håller på och tydliggör specialistnivån för BUP där vi sätter patienten i fokus. Det blir ett förbättringsarbete, säger hon.
Mari Kampf Westerberg tycker att det viktigaste är att kvaliteten i vården ökar.
– Det handlar inte om att ta bort något utan om att lägga till, det handlar inte om att försämra utan snarare förbättra vården för barn och unga med psykiatriska tillstånd, säger hon.
Framöver kommer verksamheten att bjuda in medborgarna till en dialog berättar Mari Kampf Westerberg:
– Det vill jag göra utifrån att vi håller på med en översyn och en del i processen är att föra en dialog med dem vi är till för. Det är en viktig del i förändringsprocessen.