På frågan hur arbetssituationen inom hemtjänsten är enligt henne säger Britt-Marie Svedenberg:
– Det är lite olika mellan områdena hur arbetssituationen ser ut. Men det finns områden som har en ansträngd situation, och där man har många sjukskrivningar just nu.
Vad beror det på?
– Hemtjänsten har ju ett ekonomiskt underskott. Vi ska utföra de insatser som brukaren är beviljad. Hemtjänsten har ingen egen budget, utan får timersättning efter utförd tid hos brukaren. I timpengen ingår ersättning för kringtid som tid för förflyttning och dokumentation, säger Britt-Marie Svedenberg, och förklarar vidare:
– Om planeringen inte ligger riktigt rätt, då får den enskilde inte den insats den har rätt till fullt ut. Det visar sig att planeringen ute på områdena inte är så effektiv som den borde vara.
Omfördelning av personal har gett upphov till oro, stress och sjukskrivningar, konstaterar Svedenberg.
– Om det inte finns personal, då förekommer att personalen inte hinner göra det brukaren ska få hjälp med.
Tycker du att systemet är bra?
– Jag tycker att det är bra att systemet ska kvalitetssäkra att brukaren får de insatser brukaren ska ha. Nu har jag fått till mig att brukare inte får de insatser de är beviljade. Det är inte acceptabelt. Samtidigt har vi ett arbetsgivaransvar för personalens arbetsmiljö.
Vad gör ni åt det?
– Vi ser över bemanningen. Cheferna är ute och ser över planeringen så att det blir så rätt som möjligt, så att vi använder resurserna på ett effektivt sätt.Bemanningen i hemtjänsten måste vara flexibel och utgå från brukarnas behov och beviljade insatser.
Varför fungerar inte planeringen?
– Det kan vara sjukdom, svårt att täcka personalbehovet, som gör att personalen går kort. Det blir ökad stress, och sjukskrivningar. Chefer behöver vara med och vara ett stöd till den personal som sitter och jobbar med planeringen. Jag och mina chefer tar signalerna på allvar. Handledning sätts in i de personalgrupper som har behov av det.