Brottet som nästan helt försvunnit: "Inte samma behov"

För 25 år sedan var tillgrepp av fortskaffningsmedel, alltså att någon stjäl en bil för att transportera sig, mycket vanligt. 
Men idag är brottet nästan borta. 

För tjugo år sedan hade polisen långa listor med sig ut, med nystulna bilar. Idag är "tillgrepp av fortskaffningsmedel" ovanligt när det gäller bilar, säger kommissarie Peter Göransson.

För tjugo år sedan hade polisen långa listor med sig ut, med nystulna bilar. Idag är "tillgrepp av fortskaffningsmedel" ovanligt när det gäller bilar, säger kommissarie Peter Göransson.

Foto: Fredrik Sandberg, TT, Stina Järperud (arkiv)

Katrineholm2025-03-24 16:50

Det finns två sorters bilstölder. Dels den som kallas för "stöld", där det handlar om att bilen stjäls för sitt värdes skull, för att säljas vidare, och dels den som kallas för "tillgrepp av fortskaffningsmedel". I de fallen handlar det om att tjuven vill ta sig från plats A till plats B och stjäl bilen för att åka med den. 

Den senare typen av brott har blivit allt ovanligare, säger kommissarie Peter Göransson vid polisen. 

– Om jag går tillbaka 20 år i tiden var det mycket vanligare. Förr när jag jobbade i Eskilstuna hade vi långa listor på 20-30 bilar som stulits nyligen. Chansen fanns att hitta bilen ute på rull, när den kördes, men det fanns också en del adresser där stulna bilar ofta dök upp. Det var väl platser i närheten av skumma adresser, där det i övrigt förekom mycket kriminalitet. 

Två orsaker tror han ligger bakom den stora minskningen av "tillgrepp av fortskaffningsmedel". 

– Främst är det förstås på grund av elektroniken, stöldskyddet i bilar. Tidigare kunde man starta vissa biltyper med nästan vad som helst som man satte i tändningslåset. Jag vet en bil som tjuvkopplades med en metalldel från ett fönster. Ibland kunde de stoppa in skruvmejslar och köra iväg. 

undefined
2001. Ägaren till den här Saaben hade kedjat fast bilen i en lyktstolpe för att slippa få den stulen.

Men Peter Göransson tror också att de sociala strukturerna förändrats. 

– Det var andra mönster bland dem som stal bilar förr. De människor vi hade kontakt med befann sig ofta i missbrukarkretsar. De stal bilar för att åka till varandra när någon handel och vandel skulle ske. Man var tvungen att transportera sig för att idka handeln, ofta av narkotika. Vid den här tiden började mobilerna komma stort, men alla hade inte mobil. 

Han tror att missbrukarna som var benägna att stjäla bilar helt enkelt inte har samma behov längre. 

– Det är klart att det idag finns andra möjligheter att kommunicera, man har inte längre samma behov av att ta en bil för att lösa det. 

Cyklar och elcyklar stjäls dock ofta än idag, men statistiken om biltillgrepp ger Peter Göransson rätt. Sedan millennieskiftet har tillgrepp av bilar sjunkit med 85 procent i Katrineholm, skriver nyhetsbyrån Newsworthy. I snitt har 20 bilar stulits per år i Katrineholm de senaste fem åren, jämfört med snittet 132 bilar i början av millenniet. Katrineholm är en av kommunerna där brottet minskat mest. 

Flest bilstölder sker i Stockholm, där 700 bilar stjäls årligen, men där finns också flest bilar. Lägst antal stjäls i Ydre kommun i Östergötland; en per år. I Vingåker stjäls i snitt två bilar per år, de senaste fem åren, jämfört med 25 bilar vid millennieskiftet. I Vingåker har brottet minskat mest i Sörmland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!