Enligt en enkät gjord av Dagens Nyheter lär landets regioner och landsting få se sommarens ansträngda situation i vården fortsätta även i höst. Redan nu konstaterar flera landsting att stängda vårdplatser inte kommer att kunna öppnas efter sommaren.
Kuriren rapporterade nyligen om läget på Kullbergska sjukhuset, där överbeläggningar och/eller låg bemanning har tärt på vårdavdelningarnas personal i sommar. Inför hösten finns flera frågetecken kring vårdplatserna.
– Vi saknar sjuksköterskor till hösten på vårdavdelningarna. Om det blir neddragning är lite tidigt att säga än, säger Åsa Högnäs Bredell, verksamhetschef på vårdplats- och mottagningsenheten.
Enligt henne är det bland annat väntan på reservantagningar till vidareutbildningar som gör att höstbemanningen kommer att klarna helt först i september.
Enligt uppgift till Kuriren är många sjuksköterskor på Kullbergska på väg bort, bland annat på grund av arbetssituationen. Åsa Högnäs Bredell ser dock inte att arbetsförhållandena skulle vara sämre på Kullbergska än någon annanstans.
– Det är arbetstagarnas marknad just nu. Folk säger upp sig och går till andra arbetsgivare och rörligheten är stor. Det är likadant överallt.
Ulla Jordan, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Södermanland, instämmer i att rörligheten är stor bland sjuksköterskor.
– Det händer överallt. Det har varit tufft under flera års tid och då får folk nog.
Än är inte semesterperioderna slut och facket har därför inte sammanfattat sommaren.
– Men det man kan se är, att slutenvården har haft störst problem, säger Ulla Jordan.
Vårdförbundets medlemmar har liksom tidigare år haft möjlighet att fylla i en sommarenkät där de får svara på frågor om sin arbetsmiljö.
Ulla Jordan är djupt bekymrad över vårdkrisen och konstaterar att medborgarna kommer att märka av hårdare prioriteringar om inte krisen dämpas.
– Ingen sjuksköterska ska behöva få någons liv på sina händer för att organisationen ser ut som den gör.