Anna Forsberg är områdeschef för Katrineholms kommunala hälso- och sjukvårdsenhet. Hon talar för samtliga Sörmlands kommuner när hon i en skrivelse till Landstinget Sörmland kräver en omedelbar översyn av rutinerna och ansvarsfördelningen mellan specialistvården och primärvården.
"Vi vill inte att fler patienter skickas hem utan ansvarig läkare", skriver Forsberg.
För det är vad som sker i allt högre utsträckning med de patienter, många av dem cancersjuka, som vill vårdas hemma i livets slutskede.
Från vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholm kommer ett konkret exempel på en patient som skrevs ut av primärvården och skickades hem – utan att någon läkare tog ansvar för patienten.
Den svårt sjuka personen fick sedan tas till sjukhus flera gånger, eftersom distriktssköterskan inte kunde få läkares stöd med den nödvändiga ordinationen. "Mycket olyckligt", beskriver Anna Forsberg.
Fler kommuner än Katrineholm slår larm om svårigheten att få patientansvariga läkare att ge specialistvård i hemmet. Problemet drabbar enligt skrivelsen särskilt cancersjuka patienter som i det palliativa skedet önskar att få dö hemma.
För att klara denna typ av symtomlindrande vård, behöver hemsjukvården stöd och hjälp av en patientansvarig läkare, PAL. I läkarens hjälp ska även ingå hembesök och svar på de många frågor som patienter och anhöriga har till expertisen.
Men vid utskrivningen från sjukhus anges inte alltid en PAL. Det har sedan hänt att distriktsläkarna på vårdcentralerna vägrar att ta det ansvaret, eftersom de anser sig sakna specialistkompetensen som behövs.
Trots detta händer det att dödssjuka patienter skrivs ut från sjukhuset, så som i Katrineholmsfallet. Hade det i det fallet funnits en patientansvarig läkare, skulle patienten flera gånger inte behövt skickas tillbaka till sjukhuset.
Fallet är, enligt hälso- och sjukvården i Katrineholm, alls ingen unik engångsföreteelse.
Larmet om svårigheten att få läkare att ta medicinskt ansvar i hemsjukvården har nu dryftats i landstingets hälso- och sjukvårdsledning.
Aina Nilsson, divisionschef för primärvården, uppger att landstinget internt har undersökt hur riktlinjerna följs och hur den specialiserade hemsjukvården i länet arbetar.
Hon konstaterar att det mycket riktigt finns brister i överföringen av patienter mellan olika vårdnivåer. Den processen måste förbättras, understryker divisionschefen, framför allt genom ordentliga vårdplaneringar där det medicinska ansvaret görs tydligt.