Snö, sedan plusgrader och slask och så på det minusgrader igen. Det var receptet för riktig glashal halka på Katrineholms gator, tågperronger och torg på onsdagsmorgonen.
På Drottninggatan var Karima på väg till skolan.
– Det är inte bra, jag har halkat hela vägen, säger hon.
Men strax efter kom Helene Andersson, som gått från Gersnäs på väg till arbetsplatsen Barn- och elevhälsan, men inte halkat.
– Jag tycker ändå att det är okej. Lite sand skulle behövas nu bara. Jag tycker att de har fått undan bra, de är ju ute hela tiden, berömde hon kommunens snö- och halkbekämpare.
Vid Resecentrum var det mycket halt på onsdagsmorgonen. I skenet från tågens strålkastare blänkte isen. Vid kvart över åtta på morgonen var kommunens service- och teknikförvaltning där och sandade.
Hassan och Khaled kom med tåget från Flen och satt och väntade på bussen till Duveholmsgymnasiet.
– Här där vi sitter är det otroligt halt, men resten har de ju sandat nu, konstaterade de och berättade att de inte halkat, inte än i alla fall.
Håkan Andersson är enhetschef för gata och anläggning i Katrineholms kommun.
– Vi har full aktivitet. Vi sandar just nu, men vi saltar också genomfarter och huvudstråket. Vi tittar framåt i tiden. Det ska komma nederbörd och mer kyla, då är det bättre att vi lägger "nötter" och sand. Salt har inte samma effekt när temperaturen sjunker.
Nötter är grövre sand.
Personalen försöker vara extra noga i trappor, men också i bussfickor och på gång- och cykelvägar.
– Vi prioriterar cykelbanan från Dalvägen i Värmbol, som går ända till järnvägsstationen och fortsätter till Karsudden. Den går ner till Duveholmsgymnasiet också. Den ska vara plogad och farbar med cykel före halv sju på morgonen.
Snöröjarna är igång tidigt.
– Igår började vi halv ett på natten, idag var de första på plats vid fem. Vi får höra direkt om vi inte är på benen, i det här jobbet är det snabb feedback, säger Håkan Andersson.
Johan Edlund är chef på Kullbergska sjukhusets akutmottagning, MIMA. På onsdagseftermiddagen berättar han att det varit högre tryck än vanligt på akuten i ishalkan.
– När den plötsliga halkan kommer är det fler patienter som söker för ortopediska åkommor. Liknande kan ses i början av sommaren när medborgare sätter upp sina studsmattor.
Man kanske tänker sig att det främst är lårben och anklar som är i fara i halkan. Men Johan Edlund berättar att det oftast handlar om handledsfrakturer.
– Man halkar och tar emot sig med händerna och får handledsfrakturer. Broddar är alltid bra.