Föredraget, som är en del i Arkiv Sörmlands 70-årsjubileum, arrangeras på kulturhuset Ängeln. Samtidigt visas en utställning med arkivglimtar från föreningar och företag i Katrineholms kommun. Utställningen är en vandringsutställning som visas upp två veckor i varje kommun.
– Jag hjälpte till med den där utställningen och efter det fick jag frågan om jag kunde tänka mig att berätta om gruvorna, säger Hans Bergh.
Det fanns flera gruvor utefter malmådern som sträckte sig mellan Österåker och Vadsbro. De två största var Kantorp och Stav.
– I Stav började man bryta malm på 1670-talet. 300 år var den gruvan i drift. I Kantorp började man bryta malm i mitten av 1800-talet, berättar Hans Bergh.
Malmen fraktades med oxar, från Stav till bland annat Björndammen och Hällefors. Liksom från Kantorp till masugnen i Forssjö bruk.
– De båda gruvorna lades ner 1967, berättar Hans Bergh.
2010 utbröt en stor brand i Kantorps gruvlave i Sköldinge. 2011 revs det eldhärjade tornet.
Nästa onsdag, den 19 oktober, berättar Kai Kylegård från Katrineholm-Stora Malms hembygdsförening om spåren av det gamla Katrineholm. Han kommer bland annat att berätta vilka byggnader som finns kvar av det tidiga Katrineholm.