Nu har den nya priohandlingsplanen antagits. Prio står för plan för inriktade insatser i området psykisk ohälsa. Planen ska ligga till grund för kommunerna och landstingets arbete med psykisk ohälsa.
Prio-planen har reviderats årligen sedan den infördes 2010. Men det är först nu som landstinget och kommunerna förstått att brukarorganisationerna också bör finnas med i arbetet.
– Vi ser på det här med helt andra ögon, säger Lennart Halvardsson, katrineholmare och ordförande i Nationell samverkan för psykisk hälsa i Sörmland.
Planen talar om vad som ska göras, hur och vem som ska göra det, bland annat. Den ska användas av alla som kommer i kontakt med människor med psykisk funktionsnedsättning.
– Den största förändringen är fokus på bemötandet. Det är oerhört viktigt, både för den som är sjuk och för anhöriga, säger Lennart Halvardsson.
Många har hittills uppgett att det ibland uppfattas som lite för tuff.
– Det är viktigt att känna sig välkommen och det är viktigt för anhöriga att ha bra kontakt med exempelvis vårdpersonalen för att veta när han eller hon kommer hem. I dag är det exempelvis självklart att fråga den som söker hjälp om han eller hon har en bostad. Det gjorde man inte förr. Då kunde människor bli vräkta under tiden de var inlagda.