Barnperspektivet måste förbättras

1 250 barn i Katrineholm lever i ekonomisk utsatthet, enligt en studie som kommunen gjort. I den föreslås flera åtgärder för att mildra barnfattigdomens konsekvenser.

Katrineholm2015-06-04 14:12

– Det är en bra början. Det verkar som att frågan har tagits på allvar och att det finns en vilja att göra något, säger vänsterpartisten Tony Rosendahl.

Han och partikamraten Lotta Back lämnade vårvintern 2013 in en motion som triggade i gång kommunledningsförvaltningens förstudie. Arbetet tog tid, men nu är studien på remiss hos kommunens nämnder.

Den kan bli första steget mot en övergripande handlingsplan som ska få FN:s barnkonvention att genomsyra kommunens verksamheter bättre än i dag. Konventionen ger barn rätt till den levnadsstandard de behöver för att utvecklas, också moraliskt och socialt.

Bakgrunden till V-motionen till fullmäktige var en rapport från Rädda barnen 2012. Den slog larm om ett ökat antal barn vars familjer har låga inkomster eller är beroende av försörjningsstöd. I Katrineholm uppgavs ett av fem barn leva i ekonomisk utsatthet, eller barnfattigdom. Nästan vart tredje av dessa barn har utländsk bakgrund.

Färskare lokala siffror – från 2013 – pekar på att minst 1 250 barn i dag växer upp i hushåll som lever på bidrag från socialförvaltningen. Det är drygt 300 fler barn än 2012.

Dålig ekonomi påverkar alltså en stor andel Katrineholmsbarns liv och uppväxt. Flera studier kopplar samman sådan utsatthet med sämre hälsa, utbildning och inkomster i vuxen ålder. Barnfattigdomen blir ett "negativt arv" som många barn bär med sig in i vuxenlivet.

I Katrineholm görs enligt studien flera insatser med syftet att minska och mildra konsekvenserna av utsattheten. Satsningar på jobb och utbildning är ett par. Ett tredje är att kommunala ärenden – allt från ansökan om försörjningsstöd till politiska frågor – före beslut ska belysas ur ett barnperspektiv.

Det fungerar dock lite si och så. Studien föreslår att kommunens nämnder ska skärpa sitt barnperspektiv.

– Ja, det glöms alltför lätt bort, tror Rosendahl.

Ett sätt att motverka det föreslås också: att alla förvaltningar använder "barnchecklistor" inför beslut.

Här nedan kan du läsa vilka andra förslag som läggs fram inför det fortsatta arbetet mot barnfattigdomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om