Det pågående arbetet med att ta fram ett avtalsförslag föregås av långvarig kritik mot upplägget för shared business services, "delad affärsservice". Upplägget kan enligt kritiken sätta bolagens interna kontroll ur spel och dessutom strida mot lagen.
En del av missnöjet är politiskt och har luftats av oppositionen i kommunfullmäktige. En annan del kommer från de kommunala bolagens lekmannarevision. Inför vårens årsstämmor varnade dåvarande lekmannarevisorn Ebba Weijber för bolagens risker med att stå utan avtal med kommunen.
Det var inte första gången varningens finger höjdes. Efter att fullmäktige i juni 2012 beslutat att införa modellen dröjde det inte länge förrän revisionen slog larm. De grundläggande interna kontrollerna fungerade inte och försvårade granskningen av verksamheten, hette det. Ledning och styrelse beskrevs sakna information om bolagens ekonomiska ställning.
Shared business services innebär att de kommunala bolagen Katrineholms fastighets AB och Katrineholms industrihus AB numera köper löne- och fakturahantering och IT-verksamhet av kommunen. Det ska vara en win-win-situation för båda parter, räknat i såväl effektivitet som i kronor. Genomförandet gick sådär, men nu är inkörningsproblemen lösta och samarbetet rullar på, beskriver bolagens vd Ingmar Eriksson.
Han var redan från början osäker på vinsterna med upplägget.
– Det har inte lett till mer effektivitet för vår del. Billigare har det totalt sett inte blivit.
Eriksson ser klara fördelar med ett avtal. Utan ett sådant är det svårt att klargöra var gränsen går mellan bolagen och ägaren kommunen ur ett internkontrollperspektiv. Ett avtal behöver också ta höjd för risken att KFAB/Kiabs ersättning till kommunen strider mot aktiebolagslagen, inkomstskattelagen och EUF-fördragets regler om statsstöd.
– Nu ser vi över någon form av gränsdragning och hoppas få ett avtal till stånd under 2015. Det är viktigt för tydligheten.
Tidigt varnades för att KFAB/Kiab kan bryta mot lagen om offentlig upphandling genom att köpa kommunens tjänster enligt modellen. Detta förblir oprövat. Däremot, uppger Eriksson, finns ett omvänt exempel med ett antal skånska kommuner som i domstol getts rätt att utan upphandling köpa tjänster av ett gemensamt bolag.