När tidningen fångar in honom på väg till ännu ett skift vid svarven, har de centrala parternas avtalsunderskrifter bara hunnit torka. Karlsson och hans arbetskamrater i fabriken vet ännu bara i grova drag vad avtalet medför.
- Visst har det pratats en del på golvet. De flesta vill givetvis ha mer pengar i lönekuvertet och är försiktigt positiva, bedömer Karlsson.
Medelåldern bland hans arbetskamrater är i stigande. Många av dem utför tunga och slitsamma arbetsuppgifter. Därför är Karlsson som fackligt aktiv mest nöjd med att det inom teknikavtalets område under tre år avsätts 1,5 procent till deltidspensioner.
Det ska göra det möjligt för anställda som omfattas av avtalet att gå i delpension redan från 60 års ålder.
- Det är viktigt och det som jag är mest positiv till. Förr om åren var det vanligt att många tvingades gå innan de fyllde 65. De orkade helt enkelt inte mer. I dag finns inte heller några utbildningserbjudanden för den som inte klarar att jobba vidare. Deltidspensioner ligger i tiden, så att folk i det här yrket ska orka jobba kvar.
Avtalet mellan industrins parter föregicks av viss vånda, nobbade förslag och intensiva förhandlingar. På tisdagen kom parterna överens. Avtalet är treårigt och omfattar en halv miljon anställda med facklig tillhörighet i IF metall, Unionen, Sveriges ingenjörer och Livs.
Industriavtalet ger 6,8 procent under de tre åren och var bara ett par procentenheter lägre när arbetstagarnas parter i söndags avvisade förslaget. På det största avtalsområdet, teknikavtalet, är värdet på löneökningarna 6,2 procent. Resten går till delpensionen, exklusive ett tillskott från arbetsgivarparten.
För industriarbetare med en snittlön på 25- 000 kronor ökar lönerna i genomsnitt med 1- 500 kronor.
- Lite lågt, kanske, men det återstår att se vad utfallet blir som en följd av inflationen, säger Tony Karlsson.
En anledning till de tuffa förhandlingarna mellan facken och Teknikföretagen, var den extra föräldramånaden. Den innebär att föräldralönen, som är tio procent av månadslönen och ett komplement till föräldrapenningen, förlängs med fem månader för dem som varit anställda i mer än två år.