Det konstaterar Johan Söderberg (S), som är ordförande i bildningsnämnden och dess enskilda utskott som beslutar om avstängningar.
Under första kvartalet i år har totalt åtta elever stängts av från undervisningen under olika tidslängder.
– Det är mycket. Men jämför vi med totalen under ett år är det för tidigt att säga om det är ovanligt mycket.
Under hela 2018 togs 13 beslut om avstängning, 2017 något fler: 15. Den lägsta noteringen under de senaste fem gymnasieterminerna var hösten 2016 – fyra avstängningar.
Enligt skollagen har huvudmannen, i det här fallet kommunen, rätt att för längre tidsperioder skicka hem elever som på olika sätt stör trygghet och studiero. Det kan vara att de fuskar, slåss, kränker personer i sin omgivning eller utsätter sig själva eller andra för fara. Avstängningens längd bestäms framför allt av hur allvarlig händelsen är.
Ärendena i år rör undantagslöst bråk som eskalerat till verbala kränkningar, slagsmål, hot – och i ett fall till en särskilt rå misshandel. Händelserna har inträffat på alla gymnasieenheterna. Både pojkar och flickor har stängts av.
Den mest allvarliga händelsen inbegrep tre elever och utlöstes av en obetald pengaskuld. När två av eleverna angrep den tredje tvingades skolpersonal gå emellan. En av eleverna blev sparkad i huvudet av en annan – trots personalens försök att skydda honom inne på skolexpeditionen.
Alla tre eleverna stängdes av.
– Vi tolererar inget våld.
Eleven som sparkades är enligt Söderberg portförbjuden på skolan för resten av denna termin.
– Gymnasiet är en frivillig skolform och ibland handlar dessa ärenden om elever som är myndiga. Därmed är vi tuffare i vår bedömning.
Med stöd av skollagen har ansvarig rektor möjlighet att omedelbart stänga av en elev tills vidare. Inom en vecka ska utskottet fatta ett definitivt beslut och mäta ut avstängningstiden. En elev kan som längst bli avstängd under innevarande termin och tre terminer framåt.
Inför beslutet har såväl elev som vårdnadshavare möjlighet att träffa utskottet och diskutera händelsen. Ofta deltar även elevens mentor.
Systemet fungerar bra, tycker Söderberg som inte har någon förklaring till att antalet avstängningar hittills i år.
– Det kan vara lugnt en längre tid, sedan händer mycket på en gång. Det finns inget vetenskapligt belägg för det, men bland lärarna finns en uppfattning om att dessa händelser ofta tenderar att inträffa när vi närmar oss skollov.