Förvaltningschef duckar frågor om LSS-dödsfall

Det tog två månader innan Lex Sarah-utredningen om dödsfallet på en gruppbostad i Katrineholm inleddes. Ansvarig förvaltningschef vill inte svara på varför det dröjde utan väljer att avvakta utredningens svar.

Vård- och omsorgsförvaltningens chef Anna-Lena Ramstedt vill inte svara på varför det tog två månader innan Lex Sarah-utreningen inleddes om ett plötsligt dödsfall på en av kommunens gruppbostäder.

Vård- och omsorgsförvaltningens chef Anna-Lena Ramstedt vill inte svara på varför det tog två månader innan Lex Sarah-utreningen inleddes om ett plötsligt dödsfall på en av kommunens gruppbostäder.

Foto: Arkivbild

Katrineholm2022-04-08 17:02

Som tidningen tidigare har berättat hittades en ung man livlös i sin lägenhet i gruppbostaden i mitten av januari. Hans far har anmält dödsfallet till Inspektionen för vård och omsorg.

Under fredagen gick det inte att få svar från nuvarande eller tidigare verksamhetschef för funktionsstöd om varför det tog två månader innan Lex Sarah-utredningen påbörjades.

Nuvarande chefen Gunilla Pettersson, tillträdde sin tjänst i februari. När hon förstår att tidningen vill ställa frågor om det plötsliga dödsfallet hänvisar hon direkt till sin företrädare Petra Kruse.

Under fredagen var inte Petra Kruse i tjänst utan hänvisar via mejl vidare till Anneli Larsson, som är verksamhetschef för äldreomsorgen. När tidningen istället kontaktar vård- och omsorgsförvaltningens chef Anna-Lena Ramstedt kan hon inte svara på varför utredningen inleddes först efter två månader.

– Jag har inte de uppgifterna nu utan jag måste avvakta utredningen innan jag kan uttala mig om det. Jag kan inte föregå utredningen. Det jag kan svara är att vi tar det givetvis på största allvar.

Inte heller frågan om varför förvaltningen, som Anna-Lena Ramstedt är chef för, inte kontaktade föräldrarna förrän långt efter deras sons dödsfall får ett svar.

– Det kan jag svara på när jag har tagit del av utredningen. 

Fast du var ju ansvarig chef för vård- och omsorgsförvaltningen när dödsfallet inträffade. Du måste ju kunna svara på det. 

– Ja, jag ska svara på det när jag när jag har tagit del av utredningen. Jag ska ta del av utredningen inom kort.

En person på en gruppbostad inom den förvaltning som du ansvarar för avlider. Är det inte rimligt att man från förvaltningens sida ringer till föräldrarna?

– Det är klart att vi givetvis ska ringa föräldrarna, det är rutinerna vi har. Utredningen får visa om vi brustit i de rutiner vi har.

Hur ställer ni er till den Ivo-anmälan som gjorts av anhöriga?

– Jag kan fullständigt förstå att man har gjort den. Det är inget jag ifrågasätter överhuvudtaget.

Katrineholms-Kuriren har tidigare skrivit om underbemanning inom LSS-omsorgen. Kan ni garantera era hyresgästers säkerhet i kommunens LSS-bostäder?

– Jag ska avvakta utredningen i det här fallet innan jag uttalar mig i den frågan. Vi har förstärkt bemanningen inom LSS det här året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!