På Katrineholms egen grillkock Per Ehrlunds julbord finns många av de traditionella råvarorna, men tillagade på nytt sätt.
— Mitt julbord är en bbq-variant på ett svenskt julbord. Det ska kännas som att man är i Texas, men vi har lagt till sånt som inte finns i Texas, som sill, säger han.
Julbord behöver inte vara överdådiga, tycker han, men man kan gott förnya de traditionella rätterna, som hickoryrökt julskinka och rökt brysselkål.
— Kokt brysselkål är jättegott, men rökt är ännu godare.
Om några vill ha julmaten så som den alltid smakat och andra vill testa något nytt, föreslår Per Ehrlund att man har två mindre julskinkor, den ena traditionell, den andra med bbq-smak.
Nödvändigt på hans eget julbord är baby back ribs.
— Man brukar ha de tjocka revbensspjällen i Sverige, men har man en gång smakat de små vill man inte ha något annat sedan.
Särskilt krångligt tycker han inte att bbq-julbordet är.
— Cajunpotatis är inte krångligare än Janssons.
För Katrineholms-Kurirens läsare har Per Ehrlund förenklat recepten en aning, men vill gärna tipsa om webbplatsen grillkoll.se
— Där finns allt inom grill, säger han.
Mesquiterökt lax med avocado- och tomatillosalsa.
— Den här laxen har vi rökt i en timme i mesquiteved och serverar den med salsa som vi gjort på tomatillos. Det är en frukt som ser ut som en grön tomat, och som ofta används i salsor från Mexico och Thailand.
Buffè ca 16 portioner
En måltid ca 6 pers
Ingredienser:
Laxen:
1 st laxsida
1-2 msk mesquitekrydda
1 näve rökved/spån, gärna mesquitespån, men det går bra med äpplespån
6 st vårlökar fint skurna