Sedan 2006 har hon jobbat med jämställdhetsfrågor i kommunen. Hennes tjänst som strateg är vittnesbörd nog om hur allvarligt kommunen tar på det långsiktiga i frågan, anser hon.
Jämställdhetsarbetet i Katrineholm har kommit längre än i många andra kommuner, menar Anna Johansson.
– Vi är en genusmedveten kommun eftersom vi utgår ifrån en förståelse att kvinnor och män har olika villkor i samhället.
2006 påbörjades det som kallas för jämställdhetsintegrering, alltså att införa jämställdhetsperspektiv på snart sagt allt i kommunens verksamhet.
Anna Johansson är alltså spindeln i nätet i detta arbete. Under sig har hon sedan så kallade processledare som finns på kommunens förvaltningar och ser till att jämställdhetsarbetet sköts där.
Konkreta åtgärder kommunen vidtagit är det ingen brist på.
– På Tallåsskolan införde exempelvis nolltolerans mot skojbråk förra året eftersom det hänger samman med pojkars sämre skolresultat, säger Anna Johansson.
Den tuffa mansroll som pojkar lärs upp till stjäl också den energi som borde läggas på skolarbete, menar Anna Johansson som vill att pojkar ska få fler möjligheter att forma sin identitet.
– En annan sak är att service- och teknikförvaltningen har tittat på fördelningen av halltider i Duveholmshallen mellan pojk- och flickidrotten och hur unga ser på idrottsledare. Det ska ligga till grund för en utbildning som Sörmlandsidrotten ska ha med föreningar, säger Anna Johansson.
Genusmedvetenheten ingår i alla kommunens verksamheter, från skola och idrott till snöröjning och offentlig belysning.
– Vi måste också se till så alla anställda har kunskap om det här och får förutsättningar att agera på. Där har vi instruktioner för vad varje anställd bör kunna, säger Anna Johansson.
Vem vinner på jämställdhet?
– Alla. Det är definitivt inte något som enbart har med kvinnokamp att göra längre. Mycket är gjort tack vare kvinnokampen i början av 1900-talet, men det finns också mycket som män drar nytta av. Som större tillgång till sina känslor.
Är Katrineholm en jämställd kommun år 2030?
– Knivig fråga, eftersom ett jämställt samhälle fortfarande är en vision, vi har ju aldrig haft det och vet inte hur det ser ut. Men jag tror Katrineholm kan ligga bra till.