Anhöriga får självaklippa gravens gräs

När det våras på kyrkogårdarna tvingas de anhöriga överta ansvaret för gräsklippningen runt gravar och blomrabatter. Församlingen har inte råd att låta kyrkogårdsförvaltningen göra jobbet.

Katrineholm2015-01-08 11:30

Egentligen är denna nyhet för 2015 konsekvensen av en gammal regeländring. Det berättar Lars Ståhle, kyrkogårdschef i Katrineholmsbygdens församling.

Efter att kyrka och stat vid millennieskiftet 2000 gått skilda vägar, ändrades reglerna för hur den skattefinansierade begravningsavgiften får användas. Den ska bekosta iordningställandet av gravplats, eventuell kremering och under vissa förutsättningar lokal för begravningsceremoni.

Den ska inte, som fallet förblivit i Katrineholm, användas till gravskötsel.

– Vi har inte lyckats genomföra detta förrän nu. I stället har vi kört på som tidigare och fortsatt putsa fast vi egentligen inte fått göra det, säger Ståhle.

Från årsskiftet har kyrkogårdsförvaltningen rättat in sig i ledet. Det innebär att den som ansvarar för en grav inom Katrineholmsbygdens församling själv nu åläggs att sköta gräsklippningen runt sten och rabatt.

Förändringen gäller på alla församlingens kyrkogårdar: Skogskyrkogården och gamla kyrkogården i Katrineholm, samt i Östra Vingåker, Flodafors, Julita, Sköldinge, Lerbo och Stora Malm.

– Församlingen vill inte ta på sig den kostnaden. Därför måste vi låta anhöriga ta hand om det själva.

Många personer med ansvar för anhörigas gravar är till åren komna och orkar kanske inte fysiskt stå på knä i rabatten och handklippa gräset.

Då finns ett alternativ: att betala kyrkogårdsförvaltningen för att utföra tjänsten. 150 kronor per år kommer den att kosta.

– Sedan finns redan i dag ett andra alternativ, vilket är en fullständig skötsel av graven där vi rensar ogräs, sköter om blommorna, och så vidare, påpekar Ståhle.

Avgiften för den är oförändrat 395 kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om