– Nu börjar det bli farligt här. Om narkosberedskapen försvinner från Kullbergska är vi helt ensamma därute, säger Lars Stålklinga, ambulanssjuksköterska i Katrineholm som tillsammans med ett 30-tal kollegor, där de flesta är stationerade på Lövåsen i Katrineholm, nu säger ifrån i diskussionen om narkosberedskapen.
Tillsammans har de skrivit ett brev som de allra flesta har skrivit under och som sedan har lämnats till verksamhetschefen för ambulanssjukvården.
– Som det ser ut i dag kan vi åka in till Kullbergska snabbt och få hjälp av en narkosläkare dygnet runt om det behövs, men om den läkaren försvinner kan vi få åka ensamma till Eskilstuna utan hjälp, säger Lars Stålklinga.
Nu anser ambulanspersonalen att säkerheten är hotad för de enskilda patienterna som behöver akutsjukvård i Katrineholmsregionen.
– Det finns en stor oro hos folk i hela västra Sörmland och den oron är befogad, säger Lars Stålklinga och syftar på de närmare 21000 namnunderskrifter som överlämnats till landstingsledningen i syfte att behålla narkosberedskapen på Kullbergska.
Stålklinga och hans kollega Jesper Lotterberg har drygt 20 års erfarenhet vardera av ambulanssjukvård och kompetensnivån på Lövåsens ambulansstation är allmänt väldigt hög, berättar de. Nu riskerar man att förlora kompetent personal och på sikt även få rekryteringsproblem om situationen förvärras ytterligare.
– Vi är inte rädda att möta sjuka patienter eller så, vi kan vårt jobb, vi är bara oroliga för tredje part, säger Jesper Lotterberg.
Nu vill han bryta ambulanspersonalens tystnad genom ett tydligt uttalande där det inte ska råda något tvivel om hur de ställer sig.
– Ingen ska kunna säga att vi inte protesterade, om det blir så att narkosberedskapen läggs ner, säger Jesper Lotterberg.
Skillnaden för ambulansen vid en nedläggning är extra tydlig i akutvårdskedjan: Antingen har de två kilometer till Kullbergska för att få hjälp av en narkosläkare, eller så har de sex och en halv mils resa till Eskilstuna med en svårt sjuk odiagnostiserad patient.
– Skillnaden är att ingen intensivvård kan erbjudas patienten den första kritiska timmen utan narkosläkare, säger Lars Stålklinga.
– Det är med stor oro vi ser att man ens diskuterar det här, säger Jesper Lotterberg. Nu är det nog.
Läs också: Besked om akutvård till sommaren