Problemet med få sökande till industritekniska programmet har funnits länge och är nationellt.
Programmets tynande tillvaro på Katrineholms tekniska college, KTC, får nu ansvariga att skrida till verket. Bildningsnämndens ordförande Anneli Hedberg (S) har bjudit in företrädare för Västra Sörmlands näringsliv, fack och skola till ett möte den 23 maj.
Hedberg förklarar att medvetenheten i Katrineholm är stor om industrins behov av arbetskraft. Målet med mötet är att skola och företag startar en gemensam utredning för att hitta moderna former för utbildningen.
Flera gymnasieprogram i Katrineholm har lagts ner på grund av för få sökande.
– Om vi krasst tittade på söksiffrorna för industritekniska programmet skulle det läggas ner, säger Anneli Hedberg.
Men eftersom utbildningen förser företag med arbetskraft är nedläggning inte aktuell. Hedberg tror att det inte är utbildningen utan snarare yrket som eleverna väljer bort.
– Företagen måste bli bättre på att marknadsföra yrket, även i grundskolan. Eventuellt kan programmet göras om till en mer renodlad lärlingsutbildning.
Håkan Lind, personalchef på SKF, var en av de drivande bakom starten av KTC. SKF har anställt flera elever från industritekniska årligen.
– Det är jätteviktigt för oss, och för våra underleverantörer, att få folk med bra utbildning, säger Håkan Lind.
Han tycker att det positiva med att jobba inom industrin måste fram: lönerna är bra, arbetsmiljön är bättre än förr och det är ofta ett självständigt arbete.
– Kompetensen är nödvändig för oss, säger Håkan Lind som inte är säker på att marknadsföring av utbildningen hjälper så långt.
Han tänker sig att det kan bli aktuellt med en kombination av bland annat lärlingsutbildning, och att utbilda vuxna elever.
David Rytter, rektor på KTC, tror att branschen nationellt behöver göra mer för att visa upp sig. Han konstaterar att exempelvis byggbranschen har fått draghjälp av tv-program som "Bygglov". Någon sådan draghjälp har inte funnits för industrin.
Dock har han gott hopp om att antalet behöriga elever som söker industritekniska programmet ska öka. Det lokala samarbetet mellan skola och näringsliv är en bra grund för att vända utvecklingen.
– Vi har ett mycket positivt samarbete, säger David Rytter.