Allt fler unga säljer sexuella tjänster

Många föräldrar pratar aldrig om internet med sina barn. Därför vet de heller inte att många unga säljer olika slags sexuella tjänster där.

160314 CB Vad gör...2.jpg

160314 CB Vad gör...2.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2016-03-14 21:00

I går kväll föreläste Mikael Lindberg från socialförvaltningen om unga, sex, internet och utsatthet på Kulturhuset Ängeln.

En färsk rapport från Statens medieråd presenterar raka och osminkade sanningar från de ungas perspektiv, så som att 50 procent av alla pojkar mellan 13-18 år tittar på porr på nätet, att 25 procent av tjejerna gör det och att fyra-fem procent av de unga i den här åldern säljer olika slags sexuella tjänster.

– De senaste fem åren har den siffran fördubblats och då finns det säkert också ett stort mörkertal, tror Mikael Lindberg.

Inledningsvis handlar de där bilderna, enligt Lindberg, uteslutande om bekräftelse.

– När man börjar se det som en sidoinkomst så är det andra problem i botten, behov av pengar, säger Mikael Lindberg.

Många unga som säljer sexuella tjänster på nätet reflekterar inte över att det handlar om prostitution. Lindberg berättade att ibland säger de att "det var ju bara en bild, ansiktet var inte ens med". Ibland får de heller inte betalt i pengar utan i saker eller alkohol.

Trots att de flesta unga faktiskt är medvetna om att det som en gång lagts ut på nätet finns kvar där för alltid, så hindrar det dem inte.

– Det är först när de blir lite äldre, när de kanske har det första riktiga förhållandet, är kär, som de börjar tänka "oj, tänkt om det där kommer fram".

Föräldrar som är födda före 1994 är, enligt Lindberg, ohjälpligt efter när det gäller internet. De som är födda efter 1996 har inte levt en dag utan internet.

Mikael Lindberg uppmanade också föräldrarna att faktiskt kolla barnens telefoner men framför allt att prata med dem.

– När de kommer hem från en fotbollsmatch, även om vi egentligen inte är så intresserade, så frågar vi hur det gick. Men när barnet har suttit vid datorn och spelat i flera timmar ställs aldrig den frågan. "Hur gick det?" är en bra början på en dialog.

Föreläsningen på Ängeln var en del av den digitala veckan som inleddes i går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om