– Jag är inte så säker på att länsstyrelsen gjort fel, men jag är frustrerad över att regelverket är utformat så här, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.
I slutet av april fattade Länsstyrelsen i Södermanland beslut om att helt upphäva paragraf 13 i Katrineholms kommuns lokala ordningsstadga. Den paragrafen reglerar var man inte får dricka alkohol i kommunen.
Polisen ville få möjlighet att avvisa personer som störde på skolgårdar och förskolegårdar, och kommunen ville reglera var man får använda lustgas.
Den 24 mars fattade kommunfullmäktige därför tre beslut. Man beslutade att skolgårdar och förskolegårdar inte längre ska betraktas som jämställda med offentliga platser. I och med det skulle polisen kunna avvisa störande personer därifrån.
Man beslutade även att sprit, vin och öl inte får drickas på skolgårdar och förskolegårdar. Man infogade också ett tillägg till ordningsstadgan, där även lustgas förbjuds på skolgårdarna och andra offentliga platser i Katrineholm.
När beslutet var fattat i fullmäktige skickades det till länsstyrelsen, som ska fastställa sådana ändringar, som efter det börjar gälla. Men länsstyrelsen hade invändningar mot det kommunala beslutet.
Kommunens första beslut, att skolgårdarna inte ska jämställas med offentliga platser längre, krockar enligt länsstyrelsen med det andra beslutet: att förbjuda alkoholförtäring på skolgårdarna. Om skolgårdarna inte är offentliga får inte kommunen besluta om vad som dricks där, resonerade länsstyrelsen och rev upp hela paragrafen om förbud mot alkoholförtäring.
Betyder det att man just nu får dricka alkohol överallt i Katrineholm?
– Ja, så kan man tolka det, säger Johan Söderberg.
Han anser att länsstyrelsens rättstillämpning går på tvärs mot ett liknande förbud, som Eskilstuna kommun fick igenom för några år sedan.
– Men det är tydligen inte så att man kan återgå till det gamla, utan då rivs hela paragrafen upp av länsstyrelsen.
28 maj fattades beslut i kommunstyrelsen om att gå tillbaka till den gamla skrivelsen. 16 juni tas frågan upp i fullmäktige.
Med skolavslutning och student runt knuten ökar risken för drickande utomhus. Men Johan Söderberg tror inte att det spårar ur.
– Jag tänker att det här är olyckligt oavsett när det händer. Men jag tänker att ungdomar ändå sitter lite avsides, eftersom de inte har åldern inne för att köpa alkohol. Polisen kan fortfarande hantera ordningsstörande beteenden. Samma med drickande vuxna, polisen kan fortfarande stoppa ordningsstörningar.
Kommunpolis Mattias Klingström håller med.
– Även om den här föreskriften inte verkar gälla, gäller fortfarande att du kan omhändertas om du är för berusad. Är man under 20 betraktas alkohol man bär med sig som langad. Då kan vi beslagta den. Vi kan fortfarande avvisa om man stör. Jag tror nog att majoriteten av befolkningen kommer att visa sunt förnuft.