Äldre låses in nattetid på äldreboende

Ivo har gjort en oanmäld nattinspektion på ett av kommunens äldreboenden. Av protokollet framgår bland annat att äldre låses in nattetid.

I mitten av november gjorde Inspektionen för vård och omsorg en oanmäld inspektion på ett äldreboende.

I mitten av november gjorde Inspektionen för vård och omsorg en oanmäld inspektion på ett äldreboende.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Katrineholm2019-11-27 20:20

Katrineholms-Kuriren har tidigare berättat om personalens oro för att ersättas med kameror nattetid. I mitten av november gjorde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en oanmäld nattinspektion på äldreboendet.

Lena Nyberg, inspektör på Ivo, berättar att de valde att öppna ett ärende i samband med en anonym anmälan.

Sedan kommunen yttrat sig i frågan valde också inspektörerna att åka ut och prata med personalen på en oanmäld nattillsyn.

–  Vi vill ju ha en verklighetsbild av verksamheten. Vi träffade personal, ställde en del frågor och gick runt och tittade på boendet, berättar Lena Nyberg.

Av protokollet från inspektionen framgår att inspektörerna bland annat fokuserade på kamerorna.

Personalen har berättat att det finns kameror på alla avdelningar och att de går igång när någon rör sig. Men enligt personalen sparas inte bilderna, vilket innebär att om personalen är upptagen hos en boende och inte kan titta i sin telefon så kan de missa att någon annan boende är uppe. Personalen uppger också att i och med att kameror installerades så tog man bort dörrlarmen hos de äldre.

Enligt personalen har flera incidenter inträffat de senaste månaderna. Bara någon dag innan Ivo:s inspektion var vinkeln på kameran fel och en boende rörde sig så sakta att kamerorna aldrig aktiverades, vilket gjorde att personalen missade att hen gått upp. 

Av protokollet framgår också att personalen uppmanas att låsa lägenhetsdörrar. Samma natt som Ivo var på inspektion hade personalen uppmanats att göra det för att en boende inte skulle kunna gå in till andra. 

De intervjuade uppgav till inspektörerna att de egentligen inte får låsa in någon, men att de låser lägenhetsdörrar för att de boende på avdelningen inte ska kunna gå till varandra.

I samband med inspektionen ställde inspektörerna också frågor om personalsituationen, extra personal och rapporteringstid. 

Inspektionen för vård och omsorg har ännu inte gjort någon bedömning av ärendet.

–  Vi har skickat ut protokollet till personalen, som faktagranskat det. Det är i det skedet vi är. Vi har inte tagit ställning till någonting ännu, säger Lena Nyberg.

Får man låsa in äldre på ett äldreboende på nätterna?

–  Generellt brukar Ivo säga att låsa in någon saknar stöd i lag och är inte förenligt med god kvalitet, säger Lena Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!