"Akuten ska finnas kvar"

Akuten på Kullbergska ska finnas kvar, inte stängas. Det beskedet ger nu landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

Kullbergska_1390616_16x9 (variabel)_2020648.jpg

Kullbergska_1390616_16x9 (variabel)_2020648.jpg

Foto:

Katrineholm2016-03-01 05:00

– Det här har fått helt fel proportioner i förhållande till det som görs, säger Monica Johansson om den debatt som råder kring Kullbergska sjukhuset just nu.

– Det är inget som är ifrågasatt, men vi har ett ansvar att titta på det som kan bli en vårdskada, säger hon och syftar på de händelser på akuten som nu ska utredas.

Och det är i princip allt som ska göras, enligt Monica Johansson. Inget annat.

– Någon anestesijour finns inte, vi har bara en narkosläkare i beredskap och den ska finnas kvar.

Redan i dag körs flera av de så kallade prio 1-larmen, som nu ska utredas, till andra sjukhuset i länet, menar Monica Johansson. Det handlar om 100-150 stycken per år.

– De övriga 19 800 patienterna som besöker akuten på Kullbergska berörs inte alls. Vi ska fortfarande ha narkosläkare där, vi ska ha akuten öppet dygnet runt, vi ska utföra operationer fortfarande.

– Det är inget som är ifrågasatt, säger hon.

De har till och med anställt en ny narkosläkare på Kullbergska, berättar hon. Samtidigt görs miljonrenoveringar, en ny ögonoperationssal har byggts.

– Många tror att det finns en agenda bakom det här, men så är det inte. Det som är farligt är däremot när man inte börjar titta på saker ordentligt, säger Monica Johansson och syftar återigen på de incidenter som man ska utreda på akuten och som är den enda upprinnelsen till debatten om akuten.

– Varken jag eller de som jobbar på Kullbergska eller de som bor i Katrineholm vill ju att något allvarligt ska inträffa på akuten. Det måste ju vara tillåtet att titta på verksamheter så vi vet att vi gör rätt saker, säger Monica Johansson för att dämpa det hon uppfattar som ett onödigt högt debattläge just nu.

Men du förstår väl att folk är oroliga?

– Ja, jag förstår det med den historia som varit, senast 2009 då förslag fanns på inskränkningar. Men någonstans gror nu en misstänksamhet mot något som inte finns. I grunden finns inga motsättningar om det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om