Stipendierna, som i år delas ut för femte gången, är en summa på 10 000 kronor per mottagare som kommer via en donation från Katrineholmsbon Gunnar Sellberg, som avled 2011. Tanken med stipendierna är att de ska uppmuntra och stödja talangfulla musikungdomar med anknytning till Katrineholm.
Ungdomarna som belönas ska verka inom olika musikkategorier, vilket förklarar att årets stipendiater spelar dödsmetall respektive folkmusik. Dödsmetallaren heter Adam Björk, 19 år, och är trummis i det Västeråsbaserade bandet Bleeding Utopia.
– Jag har spelat trummor sedan jag var i tioårsåldern. Jag är mest självlärd, men senare började jag ta privatlektioner och kunde spela i skolan eftersom jag gick i musikklasser på både högstadiet och gymnasiet.
Under tiden spelade han också i diverse bandkonstellationer, som gjorde småspelningar här och var och deltog i musiktävlingen Rockkarusellen. Men i några år stod Adam Björk utan band.
– Det är inte så enkelt att hitta andra som håller på med metal-musik i Katrineholm, inte i samma omfattning som mig i alla fall.
För några år sedan startade han en Youtube-kanal, vilket skulle visa sig bli ett lyckokast i trumkarriären. Via Youtube laddade han upp videoklipp, där han gjorde covers på kända låtar.
Sakta med säkert ökade tittarskaran som tog del av hans klipp och rekordet för en enskild video är 100 000 visningar. I fjol kom en oväntad förfrågan.
– Bleeding Utopia-medlemmarna hade sett mina videor och hörde av sig och frågade om jag ville spela med dem, eftersom deras trummis skulle sluta.
Därefter har utvecklingen gått fort. Adam Björk har deltagit i en Europaturné, snart släpper bandet ett nytt album och senare i vinter väntar ännu en turné på kontinenten.
Adam Bülow, 20 år, från Katrineholm har spelat fiol halva sitt liv.
– Det var min syster som först spelade fiol, sedan började jag. Men jag hade kunnat börja spela vilket instrument som helst, tror jag, säger han.
Tidigt fick han upp öronen för folkmusik. Under uppväxten var det mycket sådan musik som spelades i hemmet. När Adam Bülow åkte på folkmusikläger i högstadiet fastnade han för genren på riktigt.
– Fiol hör till folkmusiktraditionen. Och folkmusik är så kul eftersom det finns massor att lära sig och det är också spännande eftersom det är gehörsinriktat, som gör att man kan lära av varandra.
Intresset går igen i studierna. Han studerar nämligen folkmusik för andra året vid Lunnevads folkhögskola i Östergötland. I programmet ingår att eleverna delas in i en ensemble, som spelar tillsammans under hela läsåret och som arrangerar en egen turné. Förra året åkte ensemblen bland annat till Gotland.
– Bland det roligaste med att studera på folkhögskola är att träffa andra med samma intresse som en själv. Min förhoppning är att fortsätta studera på musikhögskola och därefter kunna försörja mig på musiken.