14 miljoner extra till skolan i KD:s budget

Kristdemokraterna vill lägga 14 miljoner extra på bildningsnämnden. Bland annat vill de att läsåret delas upp i tre terminer.

Kristdemokraterna vill inte se någon ny storskola i Katrineholm däremot vill man se tre terminer per läsår, veckosamtal och föräldrautbildning.

Kristdemokraterna vill inte se någon ny storskola i Katrineholm däremot vill man se tre terminer per läsår, veckosamtal och föräldrautbildning.

Foto: Roger Culmsee

Katrineholm2019-11-05 05:57

Kristdemokraterna konstaterar att trots att kommunen nu går in i tuffare ekonomiska tider satsas pengar på fastigheter och gator som aldrig förr.

–  Det går inte att bygga bort de dåliga skolresultaten och den otroligt hårt utsatta äldreomsorgen. Du måste börja jobba med det som är innanför byggnaderna, säger Joha Frondelius, kristdemokraternas gruppledare i Katrineholm

Kristdemokraterna säger fortfarande nej till ishallen och den nya Järvenskolan. I stället vill de lägga 14 miljoner extra på bildningsnämnden. Det framgår av kristdemokraternas budgetförslag.

De vill bland annat dela in läsåret i tre terminer med två veckors ledighet mellan varje termin. Syftet med förslaget är att ge lärare och elever tydliga avstämningspunkter och återhämtning. 

Eftersom avstämningen är viktig vill man också ge lärarna planerad tid för veckosamtal med sina elever, vilket sker på Kunskapsskolan.

– Det här är bevisligen en jätteviktig del, säger Joha Frondelius.

KD vill också utbilda föräldrar till barn med särskilda behov, för att föräldrarna ska kunna stötta barnet på bästa sätt. 

Partiet vill också lägga 10 miljoner extra på vård- och omsorgsnämnden. Bland annat för att höja personalens kompetens kring demens och geriatrik och för att få in mer kultur i omsorgen. Man lägger också 6,5 miljoner extra på socialnämnden och 7,5 miljoner extra på viadidaktnämnden.

Kristdemokraterna menar bland annat att eleverna måste slussas genom utbildningen på viadidakt betydligt snabbare än vad som sker i dag. 

I stället sparar man 11 miljoner kronor på kommunstyrelsen.

–  KS lämnar varje år tillbaka ett par, tre, fyra miljoner varje år. Och vet du vad de skyller på? Att de inte tillsatt alla tjänster som de skulle göra. Det säger de varje år. Om KS ska ha någon trovärdighet i sin budgetering framöver så måste vi också kunna se att KS skulle kunna gå med underskott någon gång.

Enligt kristdemokraternas budgetsförslag skulle kommunen redovisa ett plus på 23 miljoner kronor 2020, jämfört med 50 miljoner som kommunens politiska ledning siktar på.

–  Enprocentsmålet räcker. Vi skulle med enkelhet kunna placera ut de 23 miljonerna. Med tanke på att vi kommer att gå in i en lågkonjunktur och med tanke på den socialdemokratiska regeringens löften om kommunbidrag på över 100 miljoner kronor nästa år, känner jag mig trygg med 23 miljoner längst ner, säger Joha Frondelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!