Lokalen på Kerstinbodagatan 37, som tidigare inrymt Nävertorps vårdcentral, har byggts om. Barnavårdscentralen, BVC, var den enda verksamheten som fanns i huset när den nya familjecentralen öppnades i mitten på januari. De nyinflyttade verksamheterna är barnmorskemottagning, familjestödjare från socialförvaltningen och öppen förskola.

– Familjen är i fokus för alla, vi arbetar nära varandra och det är en stor trygghet, säger Fatima Jaber, barnmorska.

Hon har tillsammans med Annica Karlsson och Tuula Dovholt från barnmorskemottagningen på Kullbergska sjukhuset haft som önskemål att få arbeta här.

Artikelbild

Öppna förskolan har flera mindre rum där barnen kan leka. Hela Nävertorps familjecentral arbetar efter fyra ledord; trygghet, gemenskap, hälsa och kunskap.

– En familjecentral har vi sett fram emot länge. Vi jobbar en del med BVC och ser ett stort behov av att samarbeta med familjestödjare också, säger Annica Karlsson, barnmorska.

Tanken är att det nära samarbetet ska underlätta för föräldrar som behöver extra stöd. Det ska inte vara ett stort steg att få kontakt med en familjestödjare eller barnmorska för att få svar på frågor eller stöttning.

– Samverkan kommer att bli så mycket lättare. Jag kan till exempel hoppa in i en föräldragrupp och ge information och vi kan samverka med BVC vid hembesöket vid första barnet, säger Ann Pettersson, familjestödjare från socialförvaltningen.

Hennes kontor med intilliggande samtalsrum ligger i det som tidigare var undersökningsrum. Här är dörren öppen om hon inte har besök eller känsliga telefonsamtal. Tanken är att stödet ska vara lättillgängligt utan att en ansökan till socialförvaltningen behövs.

Artikelbild

Nävertorps familjecentral.

– Föräldrarnas hälsa påverkar barnet och relationen sätts på prov när man blir förälder. Jag hjälper till med att fokusera på det som är bra och att bygga bort det som är mindre bra. Och att ge självförtroende.

En som har längtat efter den nya familjecentralen länge är Elisabet Rönnblom på BVC.

Artikelbild

Ann Pettersson har tidigare jobbat på socialförvaltningen i Flen. Det nya jobbet som familjestödjare på familjecentralen är en tjänst som hon velat ha. "Det viktigaste är att föräldrar får det stöd som de behöver".

– Jag har väntat på det här i 20 år. Men det var värt att vänta på. Lokalen är optimal med ett plan och nära bostadsområden.

På BVC arbetar tre sköterskor och en läkare som kommer en till två gånger i veckan. Hit kommer föräldrar för att delta i babymassage och få föräldrainformation och för att göra kontinuerliga hälsokontroller och vaccinationer på sina småttingar.

Artikelbild

Johanna Andersson från Katrineholm besökte öppna förskolan med tvillingarna Ebba och Stella. "Det var bra att jag fick låna ett extra knä under sångstunden".

BVC hade tidigare egen ingång på hörnet men är nu integrerad i den andra änden av huset, det som tidigare var väntrum två. Planlösningen är densamma och de gamla undersökningsrummen fyller i dag liknande funktioner.

Här ser man många fördelar med att samarbeta med barnmorskor och familjestödjare, särskilt i gruppverksamheten.

Artikelbild

Sångstunden avslutas med en såpbubbeldans och småttingarna jagar och tittar storögt på de dalande bubblorna.

– Vi kan också ta hjälp av miljön i öppna förskolan där blyga barn kan visa sånt som de inte vågar inne hos BVC-sköterskan, säger Elisabet Rönnblom.

[bild nr=”2,3,4,5,6,7”]

Artikelbild

Camilla Olsson, Lena Andersson och Elisabet Rönnblom är BVC-sköterskor på Nävertorps familjecentral. Hit kommer barn som här listade på Nävertorps vårdcentral för hälsokontroller, vaccinationer och gruppverksamhet för föräldrarna.

Man utbyter erfarenheter och får tips och råd. Som nybliven förälder kanske man inte har koll på allt

Sångstunden avslutas med en såpbubbeldans och småttingarna jagar och tittar storögt på de dalande bubblorna. Besökarna har hittat till öppna förskolan.

I foajén på Nävertorps familjecentral möts besökarna av rymliga ytor där man kan parkera barnvagnen. Det som tidigare var apotek är nu en stor öppen sal för den öppna förskolan. På mjuka mattor och kuddar sitter föräldrar och små barn i en ring och sjunger med förskolläraren Ellinor Linder som kompar på gitarr.

– Det är första gången jag är här, det känns jättebra, det är fint och bra planerat. Jag kommer att gå hit mycket, säger Johanna Andersson från Katrineholm.

Hennes ettåriga tvillingar Ebba och Stella har gott om energi och Johanna Andersson är tacksam för att få låna två extra armar av förskolläraren Kerstin Johansson under sångstunden.

Öppen förskola i kommunal regi, är nytt i Katrineholm. Den är öppen alla dagar i veckan och riktar sig till föräldrar och barn mellan noll och sex år.

– Jag har hört att många tycker att det är bra att man inte behöver anmäla sig, säger Kerstin Johansson, förskollärare.

Efter sångstunden fortsätter verksamheten i fikarummet som har glasväggar in till bland annat pyssel- och utklädningsrum.

– Det är nyttigt att träffa andra barn och föräldrar och sjunga och dansa lite, säger Cecilia Persson som gör sitt andra besök.

Jessika Kåll, Tina Kotilainen och Linda Göth har gått i samma BVC-grupp och de planerar att fortsätta ses varje vecka på öppna förskolan.

– Man utbyter erfarenheter och får tips och råd. Som nybliven förälder kanske man inte har koll på allt, säger Tina Kotilainen.