Barnen skrattar och tjuter när de ligger på madrassen och sparkar så att vattnet stänker. Vid bryggan ligger ringar i olika storlekar, flytkorvar och filtar för dem som fryser.

– Jag tycker att allt är roligt, säger Agnes Gellerskog, 4 år.

Under sommaren har hon varit med i den förberedande simskolan Plask och lek tillsammans med sin tvillingsyster Astrid och fyra andra barn.

Artikelbild

Övning med flytkorvar. I vattnet simskollärare Linnéa Eriksson, tvillingarna Astrid och Agnes Gellerskog, 4 år. Otto Bellström, 4 år, med grön flytkorv och Abbe Gustafsson, 4 år, med orange flytkorv.

Det är första sommaren som Plask och lek anordnas i Aspen. Arrangör är idrottsföreningen Julita Goif som i år startat en simssektion och gått med i simförbundet.

– Tack vare värmen kan barnen vara i sjön mycket längre än vanligt, säger simskolelärare Linnéa Eriksson.

Plask och lek ger barnen vattenvana, vilket är en fördel både inför simskolan och för barnens säkerhet.

– Genom lek tränar barnen på livsviktiga saker som att flyta på rygg och att ta sig till bryggan, säger Linnéa Eriksson.

Artikelbild

Säsongsavslutning för Plask och lek i sjön Aspen. Längst fram i bild Ebba Karlsson, 5 år, som har blivit modigare i vattnet.

Ebba Karlsson, 5 år, har blivit modigare i vattnet.

– Innan sommaren var Ebba rädd att doppa huvudet men nu går det bra, berättar hennes mamma Jennie Sparén.

Artikelbild

Övning med flytkorvar. Från vänster i vattnet Noelle Lindström, 5 år, Ebba Karlsson, 5 år, Abbe Gustafsson, 4 år, simskollärare Linnéa Eriksson och tvillingarna Astrid och Agnes Gellerskog, 4 år.

Några barn har till och med börja simma.

– Förut kunde jag inte men nu kan jag simma en liten stund, säger Noelle Lindström, 5 år.

Intresset för Plask och lek i Äs var stort och många har redan visat intresse inför nästa sommar.

– Vi har rekommenderat andra att vara med. Linnéa är en jättebra lärare och det är ett mysigt sommarminne även för oss föräldrar, säger Matilda Bellström, mamma till Otto Bellström, 4 år.