Midsommar är lika med krans på huvudet, tycker floristen Fia Örman, som absolut tycker det är en tradition att föra vidare och då av såväl män som kvinnor, unga som gamla, människor som djur.

– Man är ju ofta i naturen och ska dansa, säger hon och menar att blomsterkransen då passar fint.

– Man blir vackrare i krans.

Artikelbild

Blomsterkransen hör midsommar till och är dessutom trendig, säger floristen Frida Örman och uppmuntrar alla som har lust att testa att binda sin egen blomsteraccessoar.

Förutom att kransen är ett fint och somrigt tillbehör så kan den också funka för att dölja en dålig frisyr eller för att sätta piff på en gammal klädsel. Kransen har i dag också blivit populär att bära på bröllop, på dop och vid större bemärkelsedagar.

– Orkar du inte binda en krans så fäst en stor blomma med ett hårspänne i håret, råder Fia Örman, men menar att nog alla klarar att binda sin egen krans, om man bara ger sig lite tid.

Bäst är blommor från naturen.

– De från naturen är de vackraste och de doftar ljuvligt, säger hon och manar den som vill binda krans att ge sig ut och plocka ett rejält fång.

Artikelbild

Gör små buketter av blommor och grönt. Fäst till stommen med myrtentråd (tunn ståltråd).

– Det är trendigt nu med större blommor, som rosor och pioner, säger hon och uppmanar den som vågar att binda kransen lite yvigt och stort, och låta den gå i rejält blommigt där små vilda blommor möter stora pioner.

Att blanda upp blommorna med grönt är också perfekt för den som inte hittar så mycket blomster.

Artikelbild

Fixa en stomme av ståltråd. Linda floratejp runt för att lättare fästa blommorna till kransen.

– Ju mer grönt desto mer naturligt, och det är fint att göra en krans av bara grönt också.

I kransen som Fia Örman binder använder hon blåbärsris, men även björklöv, ormbunke och eklöv kan funka bra. Hon visar hur hon klipper stjälkarna rätt korta, sätter ihop till små buketter och fäster fast dem på en stomme, som hon tillverkat av ståltråd lindad med floratejp. Undan för undan växer kransen fram och när den är tillräckligt lång för att nå runt huvudet fäster hon ihop den.

Den som inte vill bära kransen på huvudet kan använda den som bordsdekoration. Fia Örman berättar att då hon var med och dekorerade inför prins Carl Philips bröllop så användes blommor i form av en krans på bordet.

Fia Örman själv kommer självklart att ha midsommarkrans. Hon binder den av hallonblad och blandar upp med trädgårdsrosor.

– Jag älskar blommor!