Under torsdagen stod skjutningen vid Kullbergska sjukhuset i juli 2014 i fokus. En då 37-årig man dömdes mot sitt nekande och har avtjänat sitt straff.

Däremot menar åklagaren att det framkommit nya uppgifter som gör att 36-åringen kan misstänkas för anstiftan även till den skjutningen. Det handlar om ett avlyssnat telefonsamtal mellan en släkting till 36-åringen och en försvarare.

För åklagarsidan i mordutredningen är åtalet om anstiftan till skjutningen vid Kullbergska ett bevis på att 35-åringen anstiftat grova brott tidigare. Det har åklagare Fredrik Beijar förklarat vid ett tidigare tillfälle.

36-åringens försvarare Johan Grahn var skarp i tonen när han sa vad han tyckte om det.

‒Anledningen till att 36-åringen åtalas för anstiftan till skjutningen vid Kullbergska är att åklagaren vill ha det som stödbevisning i mordet. Det handlar om att smutskasta 36-åringen, sa han.

Varken chefsåklagare Robert Eriksson eller åklagare Fredrik Beijar var på plats i tingsrätten. De hade lämnat över till åklagare Nils Lundberg.

‒Chefen behöver vara chef på jobbet, förklarade han.

Fem vittnen var kallade till torsdagens rättegång. Den man som dömts för skjutningen vid Kullbergska dök aldrig upp. Mannen som blev skjuten var fåordig. Och 40-åringen, som skulle förhöras via länk från häktet, tillförde inte heller mycket till förhandlingen.

‒Var det Nils du heter? Med all respekt så tänker jag inte svara på några frågor, sa han.

En polis berättade dock om att 36-åringen varit mycket behjälplig i samband med husrannsakan hemma hos honom efter skjutningen. 37-åringen bodde vid tillfället hos 36-åringen. Han hade bland annat berättat för 36-åringen att pistolen låg i byrålådan i ett sovrum.

36-åringens släkting förhördes också om det avlyssnade telefonsamtalet där hon pratat om anstiftan. Men hon förklarade att hon hade pratade om mordet vid Östra skolan vid tillfället.

Åklagaren sa att han haft mål där bevisläget har varit bättre. Han yrkade på att 36-åringen i vart fall ska dömas för grovt vapenbrott.

Att se och veta att ett vapen finns på en plats är inte ett vapenbrott, kontrade försvararen.

Tingsrätten ansåg att det efter torsdagens förhandling inte längre fanns skäl att hålla 36-åringen kvar i häktet. Sista dag för huvudförhandlingen är 20 april. Därefter kommer domen.