För den som inte vill ha så mycket hus att ta hand om, finns det några riktigt små hus till salu just nu. Minsta huset som just nu ligger ute för försäljning på Hemnet.se i Katrineholms kommun är en stuga på 15 kvadrat i fritidsområdet Udden, strax intill Hjälmaren i Julita. Stugan är liten som en friggebod men ligger på friköpt mark, vilket inte alltid är fallet i fritidsområden.

Näst minst är den 20 kvadratmeter lilla stugan på en egen ö i Djulösjön, som tidningen skrev om i förra veckan. För den som vill ha något mer plats finns en stuga vid Nedre Malmen, på 30 kvadratmeter. Stugan har sovloft och inglasat uterum, som kanske gör att den känns större, men säljs för 1.795.000 kronor, alltså nästan 60.000 kronor per kvadratmeter.

I andra änden av storleksskalan ligger den Manderströmska villan på Storgatan i Katrineholm. Med nio rum och kök på 370 kvadratmeter har huset varit till salu sedan i juni.

Näst störst bland husen som är till salu i Katrineholms kommun är en annan klassisk byggnad: Rödakorshemmet i Björkvik. Huset är på 290 kvadratmeter och är byggt 1912. Gula huset i Floda, som inte är gult utan rött, är också till salu och är trea på flest kvadratmeter-listan, med åtta rum och kök på 280 kvadratmeter.

I Vingåkers kommun är det största huset till salu just nu den före detta lanthandeln i Byle, på 214 kvadratmeter. Ett äldre torp på 66 kvadratmeter hör också till fastigheten vid Tisnaren, som säljs för 1,3 miljoner kronor. Näst störst är en villa på Vallgatan i Vingåker, på 166 kvadratmeter och trea en nybyggd villa på Höjdvägen i Marmorbyn, på 139 kvadrat. Minst i Vingåker är en stuga vid Tisnaren, byggd 1958. Stugan är på 18 kvadrat, men ligger nära sjön på en bergig tomt - som mäklaren beskriver som lättskött. Näst minst är en dubbelt så stor stuga på Rörviksvägen i Läppe. Den är på 36 kvadrat fördelat på tre rum och kök och har två inglasade verandor.