17-åring döms för dödlig cykelolycka

Cyklisten agerade vårdslöst och påkörningen var den enda sannolika orsaken till att olycksoffret omkom. Det fastslår domstolen som nu fäller den tilltalade 17-åringen för vållande till annans död.

Här på Fredsgatans trottoar inträffade den fatala olyckan på morgonen den 25 april i år.

Här på Fredsgatans trottoar inträffade den fatala olyckan på morgonen den 25 april i år.

Foto: Cecilia Tuohy

Katrineholms kommun2019-11-01 13:43

Det var en ödesdiger morgon i april i år som den unge cyklisten råkade köra på en fotgängare på Fredsgatan. Mannen i 50-årsåldern kastades till marken och slog huvudet så illa i trottoaren att han senare avled.
17-åringen medgav under rättegången flera av de avgörande omständigheterna i brottsmisstankarna mot honom.

Ja, han hade cyklat på trottoaren trots att det fanns en cykelbana på andra sidan gatan.
Ja, han hade cyklat snabbare än tillåtet inom gångfartsområde eftersom han hade bråttom till sin arbetsplats.
Nej, han hade därför inte en chans att väja eller bromsa när fotgängaren steg ut på trottoaren genom en husport.
Av den medicinska bevisningen bedömer Nyköpings tingsrätt att det inte finns någon annan trolig dödsorsak än det trubbiga våldet mot fotgängarens huvud. Rätten anser det också bevisat att pojken agerat vårdslöst.

Frågan i det uppmärksammade målet var om brottet skulle rubriceras som ringa brott eller inte. I brist på tillämpbar praxis överlät åklagaren till domstolen att fälla också det avgörandet.
Då pojken klart brutit mot trafikreglerna och även en cykel kan orsaka svåra olycksföljder, anser rätten inte att brottet ska betraktas som ringa.
17-åringen döms på grund av sin låga ålder till 35 timmars ungdomstjänst. Han uppger att han känner djup ånger för det som hände. Han mår fortfarande både psykiskt och känslomässigt dåligt, och har efter olyckan inte kunnat sitta på en cykel igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!