En bild säger mer än tusen ord. Det fick vi lära oss av kineserna – och kameraindustrin. Men det var då.
Nu är det japanska symboler som gäller; små smiley-gubbar som bor i våra mobiler, paddor och datorer. Med blott ett tryck med fingret poppar de tjänstvilligt upp. Det går inte längre att värja sig. Till och med grå, statliga byråkrater har börjat sockra sina e-konversationer med månrunda, digitala ansikten.
Jag kallar dem emojer, men de heter visst emoji. Du vet vilka jag menar. I byråkraternas fall används emojer med ett glatt och positivt ansiktsuttryck. Alltid. Men deras register är avsevärt bredare än så. Här en sms-dialog ur verkligheten:
A: "Jag tappade jättemycket hår förut så mycket har jag aldrig tappat." Emoj med tår i ena ögonvrån.
A: "Jag kommer få tunt hår och är jättekal vid hårfästet vid pannan." Emoj med deppig min. Därefter en emoj till, med paniskt gapande mun.
B: "Oroa dig inte. Håret vid pannan blir ljusare på sommaren, därför ser det tunnare ut. Så länge du inte får stora kala fläckar är det ingen fara." Emoj blinkar med ena ögat. Rött hjärta kompletterar.
B: "Använd bara olja och balsam på topparna. Man tappar också mer i perioder." Emoj igen, glatt leende.
A: "Ja men alla säger att man tappar hår för att det ska komma nya hårstrån men om jag tappar så mycket som jag gör nu kommer ju inte de nya hinna växa ut så kommer jag ha enstaka medellånga hårstrån och resten kalt sedan." Emoj med kallsvett rinnande över pannan.
B: "Känn efter försiktigt med fingertopparna i hårbotten. Visst känns det stubbigt? Då är det ingen fara." Tummen upp.
I stället för att omständligt och med en massa ord försöka messa eller mejla känslan av att, säg, ha fått ett dystert restskattebesked, är det bara att pilla dit en emoj med högrött ansikte som sprutar tårar och frustration. Är du förbannad? Ambivalent? Känner sorg? Är genuint överraskad? Glad? Konfunderad? Utmattad? Tvehågsen? Kåt? Uppåt eller tvärtom suicid? Det finns en emoj för varje känsla eller upplevelse.
Grejen med emojerna är förstås att spara teckenutrymme. Men de snor vårt språk! Tanken på att våra ord på sikt ska ersättas av digitala grottristningar är trist, för att inte säga rena öknen. Lyckligtvis är vägen dit lång. Om så alla emojer i världen hade slagit sina runda huvuden ihop, hade de inte kunnat formulera de nu 48 kåserier som du fått läsa och beröras av i KK denna sommar.
:)