Av de fyra partier som ökade i valet ökade Sverigedemokraterna (SD) i Vingåker minst, med 1,8 procentenheter fler röster än i förra valet. men SD:s ökning var ändå tillräcklig för att partiet fortsatt ska vara näst störst i kommunen, med 19 procent av rösterna.

Lars-Göran Karlsson, ordförande i SD i Vingåker, är nöjd:

– Vi hamnade ungefär där jag tänkte. Jag hade hoppats på att komma över 20-procentspärren, men det var nog önsketänkande. Vi är nöjda här.

Han tror att valframgången beror på att väljarna vill ha förändring.

– Det är väl för att vi för bra politik och folk vill ha förändringar. Vi tycker att vi ska satsa på vettiga saker. Jag tycker personligen att Vingåkers kommun inte satsat på bra saker.

Före valet hade SD fem mandat, men två stolar gapade tomma. Nu har man ytterligare ett mandat, men platserna kommer att fyllas och ersättare finns, säger Lars-Göran Karlsson.

– Ingen fara, de blir tillsatta. Det kan bli lite ändringar beroende på hur personröstningen blev, så jag kan inte säga exakt nu vilka som ska sitta.

Att andra partier stänger dörren till SD känner han till, och undrar över.

– De andra säger att de inte ska prata med oss för att vi har så konstig människosyn. Men vad har de för människosyn när de inte pratar med oss, när 19 procent röstat på oss? Det är 19 procent som bor här och betalar skatt här.

Han tycker dock, att man i Vingåker kan samtala alla partier emellan.

– Här i Vingåker har vi inga bekymmer med att prata med varandra. På riksplanet verkar det vara mer lekskola.

Anneli Bengtsson (S), sittande kommunstyrelseordförande, säger att SD länge varit stora i Vingåker.

– De har varit stora från början. Nu börjar resten av Sverige komma ikapp Vingåker. Redan 2014 hade de fem mandat här och var större än M. Jag tror att det är en form av missnöjesröstning.