Vädret kring midsommar är en viktig fråga för många, just för att mycket av firandet äger rum utomhus. Prognosen i början av veckan såg rätt osäker ut men nu finns en mer entydig bild av väderläget. I Sörmland ser det ut som att midsommarafton levererar lägre temperaturer än i fjol och en del nederbörd.

– Det blir en del skurar som långsamt rör sig österut. De dröjer sig kvar under morgonen och förmiddagen, med tyngdpunkt tidigt på dagen, säger Sofia Söderberg.

Den som vill fira midsommarafton med traditionellt smörgåsbord gör säkrast i att duka inomhus för att undvika regnet. Efter lunch ser det ut att spricka upp med solglimtar på sina håll och endast lokala skurar. Under kvällen växlar vädret igen, det blåser på och ser ut som att det kommer in regn igen under kvällen.

– En omgång med mer skurar kommer in under midsommarkvällen, men det är svårt att säga exakt vart när vi kollar på läget för hela länet, säger Sofia Söderberg.

Det är lite klurigt att göra en detaljerad plan då lågtrycket rör sig. Skillnaden i vädret består i hur långt östligt eller västligt lågtrycket och regnmolnen flyttar sig.

Resten av midsommarhelgen ser mer lovande ut för den som önskar sol och värme. Det blir mindre blåsigt och färre skurar.

– Vi går åt mer soligt och varmare dag för dag. Det bli i stora drag över länet 17 grader under lördag och söndag och kan komma upp till 18 grader i de inre delarna av landet. Allt beror på hur mycket solen värmer, säger Sofia Söderberg.

Efter helgen är varmare luft på väg in, men det blir mer normala sommartemperaturer än vi upplevt i början av månaden som bjöd på högsommarvärme.

– Det kan gå upp till 20 grader under dagarna, säger Sofia Söderberg.