I början av april presenterade regeringen sin nationella transportplan för åren 2014–2025. Där finns riksväg 56 mellan Bie och Stora Sundby med och åtgärderna beräknas kosta 203 miljoner kronor.
Här är den största åtgärden en planerad omdragning av vägen förbi Äs för att få bort trafik genom byn. Något Kuriren skrivit om flera gånger tidigare. Men planerna är långt ifrån okontroversiella. Bland annat har oroade röster höjts om vilken miljöpåverkan en ny vägsträckning får.
Anette Johansson driver ett jordbruk vid Björkmon. Hon hör inte till de lantbrukare som riskerar att få sina ägor korsade av vägen. Däremot är hon orolig för att naturen kan komma till skada vid ett vägbygge. Speciellt om det blir alternativ fyra, den mest östliga sträckningen som går öster om sjön Aspen.
– Det finns flera rödlistade djur och växter här och folk i trakten tycker att det är konstigt att dra vägen genom känslig natur och så nära sjön Aspen. Bland annat finns det havsörnar som häckar i området. Det finns gammal skog här, berättar hon.
Det har även kommit in synpunkter till Katrineholms kommun när det gäller påverkan av naturen i samband med ett vägbygge. En boende i området vänder sig emot det dubbla budskap hon anser ges när det gäller miljöpåverkan. Det som kritiseras är att kommunen ena stunden vill att boende i området ska åtgärda sina enskilda avlopp och i nästa stund planeras ett vägbygge.
"Då det ena projektet går ut på att förbättra miljö och det andra förstör ur miljösynpunkt", skriver hon.
Anette Johanssons förslag är att inte göra omdragning av vägen, även om hon är medveten om att det inte är det bästa alternativet för de som bor i byn.
– En rondell vid Äskorset skulle underlätta. Sedan kan man bredda vägen på de ställen där det är möjligt. Det pratas så mycket om att vi ska komma bort från transporter som är beroende av fossila bränslen. Ändå ska det satsas så här mycket på vägar. Pengarna borde gå till järnvägen i stället.
Det alternativ som i nuläget är det mest troliga är just alternativ fyra. Det är också det dyraste. Enligt Trafikverkets samrådshandling ser de dock den sträckningen som den som medför minst skada på miljön.