När det nedgångna 50-talshuset i Äsköping blev till salu slog Malin och Robert Dahlqvist till. Det låg rätt. Hon jobbar i Eskilstuna och han i Vingåker. Då, år 2005, var det bråttom, bråttom. Husets 101 kvadratmeter behövde totalrenoveras och första barnet var på väg.
– Vi hade en firma som drog om allt vatten och avlopp, resten gjorde vi själva. Vi fick nycklarna i maj och i juli flyttade vi in.
Många stora beslut togs på kort tid av en familj som blivit fastighetsägare för första gången. Budgeten var begränsad och köket ett rum som alla andra. Men visst hämtade Robert inspiration från sitt yrkesliv som hemkunskapslärare och kock. Robert och Malin planerade, rev ut och byggde nytt.
– Vi prioriterade mycket förvaring. Så många skåp som möjligt för att få undan saker och öppna hyllor för de saker vi vill ha framme.
Panikprojektet är i dag ett hem och kök i ständig förändring, om än i betydligt lugnare tempo.
– Vi har flyttat ut matplatsen till vardagsrummet. Det gav plats för ännu fler skåp och mer arbetsytor i köket. Då passade vi också på att byta ut de vita luckorna mot svarta. Det blev bättre eftersom det blir ett helt annat djup med svarta luckor. Man ser inte riktigt var skåpen slutar och det gör att man upplever köket som större än det är.
Den senaste förändringen är den 90 cm breda gasspisen. En dröm för Robert.
– Egentligen behöver vi inte så stor spis men .... den är snygg och fantastisk att laga mat på. Och det visuella, att den brinner, tilltalar urtidsmänniskan i mig.
Formen har i flera fall gått före funktionen. De öppna hyllorna är mest dammsamlande, och det är inte så ofta han använder duschhandtaget i diskhon.
– Men det är snyggt.
På hyllorna samsas saker som är bra att ha nära till hands med det som står framme mest för syns skull. Vilka saker det ska vara är det dock delade meningar om ibland.
– Där råder lite cross over. Det är kul med både kända och okända designers. Och så har vi fyllt på med arvegods efter mormor och pappa.
Robert tillbringar mycket tid i köket. Mat han lagat tillsammans med eleverna i skolan experimenterar han vidare på och utvecklar. Får barnen Erik, 9 år, och August, 7 år, bestämma blir det pizza på fredag och tacos på lördag. Men då pratar vi inga snabb- eller hämtvarianter, Robert lagar allt från grunden. Själv håller han sig till LCHF för hälsans och viktens skull.