Svenskproducerad skolmat – av etiska skäl

När kommunen fick in lapparna om kost från förskolan och skolan i Julita dök det upp något de inte sett förut. Flera av föräldrarna vill att deras barn ska äta svensk mat av etiska skäl.

Julita2013-09-03 05:00

Vegetarianer och allergiker har sedan länge kunnat få särskild kost i förskola och skola. Precis som de som av religiösa skäl inte äter vad som helst. Det som i folkmun ibland kallas för "allergilappen" skickas ut till förskole- och skolbarn inför höstterminen för att köket ska kunna förbereda sig.

I år blev det en nyhet för kommunens kostchef Camilla Wiström när det stod "äter helst svensk mat av etiska skäl" på flera av lapparna.

- Jag har precis fått nys om det och vi kommer att sätta oss ner och göra en bedömning för att se hur vi kan gå vidare med det här, säger Wiström.

Diskussionen bland föräldrarna har bland annat förts i flera grupper på Facebook. Susanne Lundmark är en av dem som önskat svenskproducerad mat av etiska skäl.

- Det är inte bara för barnens skull. Faktumet är att vi har bra djurhållning jämfört med andra länder. Varför ska vi då köpa mat från länder som inte behöver ta hand om djuren på det sättet vi gör, säger Lundmark.

- Skulle svenska bönder göra som bönderna i Danmark skulle de bli polisanmälda, fortsätter hon.

Maten som serveras på Julita skola och förskolan Räven kommer från Almgården, serviceboendet i Julita.

Det är inte första gången det ställs etiska krav på skolmaten. I Norrtälje drev föräldrarna till ett skolbarn igenom rätten till kött producerat enligt svenska djurskyddsregler.

"Det är inte okej att de får mat som vi inte lagligen får producera i Sverige", sa mamman Anette Gustawson till tidningen Land.

Ett beslut som inte undgått Katrineholms kommuns kostchef.

- Vi vet att det här kravet har gått igenom i en annan kommun och det har förstås lagt ribban så att fler vill driva frågan. Vi vill möta upp och föra en diskussion, men det blir ingen ändring i år, säger Camilla Wiström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!