Mycket är på gång inför sommarsäsongen på Julita wärdshus vid Öljarens strand. Nu ska Julitarestaurangen sikta mot Michelinstjärorna med sin nya ägartrio.
Det är ägarna bakom lyxkrogen Aira på Djurgården som tar över värdshuset. Aira drivs sedan 2020 av Tommy Myllymäki och är en av få svenska restauranger som har en stjärna i Guide Michelin.
Restaurangen har tre delägare; Tommy Myllymäki, Airas kökschef Pi Le och krogkoncernen Svenska brasserier, där restauranger som Sturehof och Teatergrillen ingår.
"När nu Aira officiellt förvärvar restaurangen känner jag att vi får in den kraft som behövs för att ta Julita till den nivå som platsen förtjänar. Restaurangen har verkligen potential att bli en Michelin-destination", kommenterar Tommy Myllymäki i ett pressmeddelande.
Den som kommer att ta över som kökschef på Julita wärdshus är Gustav Leonhardt som vann Årets kock 2021 och kammade hem Bocuse d'Or Sweden i år. Målsättningen är att Julita ska bli en självklar matdestination.
"Det ska bli superkul att komma ut till Julita! Att få laga mat i hög klass i en fantastiskt fin och inspirerande miljö med otrolig potential. Det ska bli väldigt spännande att se hur långt vi kommer under det här året", kommenterar han i samma pressmeddelande.
Restaurangen ska servera en fast avsmakningsmeny där nordiska och lokala sörmländska huvudråvaror står i fokus och kommer att ta emot max 24 sittande gäster åt gången.
Julita wärdshus kommer att ha öppet från början av juni till mitten av september och kommer att sälja paket med middag, boende och frukost. Det kommer bara att finnas ett fåtal bord per kväll för den som bara vill boka middag.
I pressmeddelandet uppges vidare att värdshuset kommer att bedriva verksamheter med enklare kafé och lunchservering för övriga gäster.