Vid höga vattenflöden, exempelvis vid vårfloden, har avloppsreningsverket i Julita inte räckt till. Något som gjort att en del av vattnet åkt ut i Öljaren orenat. Men en lösning ser ut att vara på väg.
— Vi använder färgat vatten för att kolla om det läcker mellan våra ledningar. Där det finns dagvatten- och spillvattenledningar intill varandra finns det risk att dagvattnet läcker in i spillvattenledningarna, säger Anna Timner som är VA-ingenjör på Sörmland vatten.
När det kommer för mycket vatten till reningsverket klarar det helt enkelt inte av allt.
— Reningsverket har en viss kapacitet. Det händer att det släpps på lite vid sidan om då. Samtidigt går det åt mer kemikalier och energi ju mer vatten som ska passera verket. Det är svårare att få ett reningsverk att funka under stora flöden, fortsätter Timner.
I dagsläget har man undersökt delar av samhället, dels när det gäller ledningar, dels när det gäller stuprör på fastigheterna. Vissa åtgärder är enkla, som att leda om ett stuprör från en fastighet. Andra mer omfattande, som att gräva upp och täta eller byta ut läckande rör. Hittills har man hunnit täta en läcka provisoriskt.
— Vi har inte kommit så långt att vi hunnit informera alla fastighetsägare än. Det enklaste kan vara gjort snart, andra saker kan ta några år. Det beror på hur mycket pengar det handlar om och om vi får andra, mer akuta saker att göra, säger Timner.
Det här handlar om en sjö som inte mår så bra. Hur har de här utsläppen påverkat Öljaren?
— Öljaren har problem med näringsämnen. Det här rör sig ändå om en liten del, men det är ändå något vi ska jobba med.
När undersökningarnas andra del sjösätts beror bland annat på när vintern kommer – och hur bister den blir. Troligtvis kommer färgandet av vattnet att gå de flesta Julitabor obemärkt förbi.
— Möjligtvis att det går att se lite av färgen ute på Öljarens vatten. Men den bleknar efter ett tag, säger Timner.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har nyligen beslutat om ett föreläggande om försiktighetsmått för Julita avloppsreningsverk.
"Bolaget måste enligt nämndens mening komma tillrätta med den mycket stora mängden ovidkommande vatten till verket, vilket också leder till stora mängder orenat vatten som bräddar" skriver nämnden.
"Nämnden anser att det inte gjorts, och fortfarande inte görs, tillräckligt mycket för att komma tillrätta med problemet" fortsätter de i sitt föreläggande.