Julita har fått en sprillans ny mötesplats för ungdomar. Det är tack vare Kristina "Kickan" Svedberg, som har tagit initiativet till att starta en ideell fritidsgård i Julita.
Under våren diskuterade hon med sockenrådet, som tyckte att det var en bra idé.
– Vi har länge känt att det saknas en fritidsgård i Julita. Det finns på många andra orter, men inte här. Nu är det dags att ändra på det, säger Kristina "Kickan" Svedberg, som är biträdande rektor på Bie skola och Julita skola, samt styrelsemedlem i Julita GoIF.
Fritidsgården kommer att hålla till i föreningslokalen Lidabacke i Äsköping och ha öppet varannan torsdag klockan 18 till 20.30 till att börja med. Om intresset visar sig vara stort kan verksamheten utökas.
Till en början riktar Kickan Svedberg sig till ungdomar i årskurs sex till och med nio. Svedberg har redan varit i kontakt med flera ungdomar för att se vad de önskar få ut av fritidsgården, och idéerna har varit många.
– De var väldigt positiva och hade en massa förslag på vad de vill att en fritidsgård ska erbjuda. Det var deras idé att bjuda in en frisör för att lära sig om hårstyling, uppsättningar och smink, berättar hon.
Tanken är att det ska vara ett tema varje gång fritidsgården har öppet. Då kommer en gäst som har någon specifik talang eller utbildning att bjudas in, baserat på ungdomarnas önskemål. Redan första torsdagen kom lokalpolisen på besök för att träffa ungdomarna och svara på deras frågor.
– Jag känner att det är superviktigt att ungdomarna får ställa frågor och träffa dem. Polisen ska ju vara närvarande och finnas för tonåringarna så det kändes jättebra.
Flera engagerade föreningar backar upp projektet, bland andra Julita GoIF, Julita kulturförening och Julita scoutkår samt folkkyrkan och Ica Julitahallen, som kommer att sponsra med frukt och hjälpa till med inköp. Dessutom kommer gymmet DE hälsa att hålla gratispass varannan torsdag.
– Det är många föreningar som är med och hjälper till. Det är en helt ideell verksamhet som ska gå runt på plus minus noll. Vi tar tacksamt emot all hjälp vi kan få, både från företag och privatpersoner.
Vilken betydelse har en fritidsgård?
– Jag tror det är viktigt att ungdomar känner att det finns trygga vuxna att vända sig till, även utanför hemmet. Det är inte alltid jättekul att prata med mamma eller pappa och då kan det vara skönt och lättare att komma till en annan trygg vuxen. Här kan man hitta på saker eller om man kanske har en läxa som man inte förstår kan vi kanske hjälpas åt. Jag hoppas att det kommer bli positivt och tonåringarna kommer tycka om det.
Kickan Svedberg berättar att man även kommer att titta på fritidsgårdarna runt omkring för att lära sig av andra verksamheter.
– Man kanske kan få lite tips och råd från dem också. Vad som har funkat bra och mindre bra i deras verksamhet.
Nu ser hon fram emot att se hur ungdomarna tar emot initiativet och hoppas att det kan bli en naturlig del av deras fritid.
– Målet är att skapa en plats där ungdomar kan umgås, känna sig trygga och ha roligt, oavsett om de vill delta i aktiviteten eller bara koppla av med sina vänner.