Praktikanten Elin Nilsson och trädgårdsbiträdet Eva Holmgren arbetar för fullt i köksträdgården. De mäter med måttband för att skapa ett lagom stora mellanrum mellan raderna av grönsakerna som så småningom ska planteras ut här. Jorden har tidigare försetts med kogödsel och lite hönsgödsel.
– Här ska det bli purjolök, gul lök och röd lök och däremellan sätter vi sommarblommor som drar till sig pollinerare, berättar trädgårdsmästare Susanne Yderbo.
Hon är ny tillförordnad sektionschef på Julita gård i år och till sin hjälp har hon nio anställda.
Två medarbetare ligger på alla fyra i den stora pionträdgården.
– De rensar bort skott som kommer upp. Våra pioner får ju inte blandas med varandra eftersom de tillhör en genbank, säger Susanne Yderbo.
Julitas pionträdgård innehåller en samling med 130 olika arter och sorter. De flesta av dem kommer från pionförädlaren Hermann Krupke.
På Julita gård finns också en äppelgenbank och en humlegenbank.
Under maj är Julita gård öppet under helgerna. Från och med den 1 juni har man öppet varje dag.
– Ett av våra största event är pelargondagen den 18 maj. Då kommer det massor av folk. Det är nog årets höjdpunkt. Intresset för pelargoner är stort. Jag tror att många tycker att det är så roligt för att de flesta av våra pelargoner har en historia. De har namn eller kommer från platser där människor känner sig hemma.
Hon visar runt inne i orangeriet där moderplantorna bor. Här finns allt från kanelpelargonen, som var den första pelargonen som togs in i England, till Julitas alldeles egen brokbladiga Dr Westerlund.
Pelargoner i alla ära, men faktum är att humlen nästan börjar bli lika populär.
– När vi har humlesläpp i mitten på juni finns det de som övernattar på vandrarhemmet för att vara först på plats, berättar Susanne Yderbo.
– Det är nog likadant med humlen som med pelargonen. Bor man i Österåker vill man ha en humle från Österåker.
I mitten av juni invigs dessutom en ny humleutställning på Julita gård.
Vad ser du mest fram emot i din egen trädgård i år?– Jag har lyckats komma över lokförare Bergfelts jätteärt, som är väldigt eftertraktad. Det är en unik kulturväxt som kan bilda 20 centimeter långa ärtskidor. Jag har lyckats få tag på tre frön. Men de törs jag inte sätta ut direkt, i fall att fåglarna tror att det är en mask när grodden tittar, utan de ska jag förkultivera inne.