Ölentusiaster fick prova att nutta i Julita

Vissa hade åkt långt för att inte missa Humledagen på Julita gård. Där fick besökarna lära sig skörda växten som, i och med nystartade mikrobryggerier, nu är hett eftertraktad.

dragare.jpg

dragare.jpg

Foto:

Julita2014-08-24 20:08

På Humledagen på Julita gård var bänkarna fullsatta runt de flera meter höga störarna som växten klättrade sig upp för. Maj Lassander jobbar som museipedagog på Julita gård och hon berättar att förr var det faktiskt lag på att ha humle på sin gård.

– Från 1422 till 1860 var det lag på att varje hemman skulle ha 40 störar med humle hemma på gården. Skörden skulle man lämna in då humlen användes för att konservera vatten, berättar hon.

Humlen, som ursprungligen kommer från Kina, användes alltså för att se till att vattnet inte blev dåligt. När man sedan upptäckte att humlen gav smak började vissa experimentera, vilket senare ledde till att man började brygga öl.

Det verkade vara just intresset för att brygga öl som lockat de flesta till Julita gård på söndagen. Krister Thorén hade åkt ända från Sunne i Värmland för att se hur man skördade humlen.

– Jag har ett litet bryggeri hemma i Sunne och som det ser ut nu köper vi in humle från utlandet. Det finns inga kommersiella humleodlingar i Sverige, därför är det spännande och komma hit och se hur man gör, säger han.

De som kom till Julita gård på söndagen fick dock inte bara se hur man gjorde, de fick också göra. Maj Lassandervisade hur man skördade själva växten från den långa stören och sedan fick de hjälpas åt att "nutta" kottarna.

– "Nutta" är ett gammalt ord som betyder plocka och att sitta och plocka av de här är kottarna är något speciellt. De är väldigt avkopplande tycker jag.

Det är första året som man anordnar Humledagen på Julita gård, men enligt Maj Lassander kan det absolut bli fler gånger då intresset var stort.

– Och humlen kommer ju varje år. Nästa år ger dessutom Else-Marie Karlsson Strese ut en bok om sin forskning kring växten. En del av forskningen har hon bedrivit här och jag hoppas hon kan komma hit då och signera böcker, säger Maj Lassander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!