Åtminstone 4000 personer har kommit till Julita gård denna söndag för att äta bulle och dricka mjölk, få en kosläppsstämpel på handen, gå en tipspromenad och se när korna rusar ut i våren.
– Vi har varit här två gånger tidigare. Det är ett bra ställe, en kul aktivitet att få se gården, säger örebroaren Magnus Åkerblom som besöker det årliga kosläppet med sonen Enar.
Han tänker på att i möjligaste mån köpa svenskproducerad mat, liksom andra besökare denna dag säkert gör. Men bönderna behöver nå ut till ännu fler.
– Väldigt få ser kor. Det här är det bästa som kan ske, branschen behöver visas upp, säger mjölkbonden Joakim Kindström, Vingåker, som står på gårdsplanen och delar ut tipspromenadlappar.
Men även om folk köper svensk mjölk, så slinker både kött och ägg från andra länder ner i varukorgen i butiken. Plånboken styr. Joakim Kindström konstaterar att bönderna i Sverige har svårt att nå ut med information och förmedla kunskap om att exempelvis de svenska äggen till skillnad från många andra EU-ägg är salmonellafria.
Men så finns kosläppet, ett ypperligt tillfälle för bönderna att utan mellanhänder möta konsumenter. Bo Karlsson på Julita gård går omkring och trivs och inser att det nog är tioårsjubileum för betessläpp inför publik. Första gången kom det 400 personer, säger han. Nu är antalet åtminstone tiodubblat.
– Folk får komma och se att det finns kor. Det är inte tätt med mjölkgårdar längre.
Klockan är 11 och folk står i flera rader intill kohagens staket för att få en skymt av det första ystra koskuttet. Men inne i ladugården råder lugn. Korna äter, några ligger ner och någon fräschar upp sig mot en grön borste. Men så anas springan i dörren ut mot hagen. Råmandet tilltar i styrka. Som på en given signal rör sig alla mot dörren och vidare ut i friheten.
Efter en stund återvänder en av korna, tittar in i ladugården som för att förvissa sig om att det faktiskt var okej att springa ut, och återvänder sedan till grönskan.
Nu kan våren börja på riktigt.