Övergödning. Det är den troliga orsaken till den fiskdöd som uppkom i Öljaren i somras då framförallt gärs dog.
— Vi har fått analyssvaren nu och det är väldigt höga näringsvärden, säger Irene Karlsson Elfgren som är vattenhandläggare på länsstyrelsen.
Att Öljaren är övergödd är ingen nyhet. När det sammanfaller med varm vattentemperatur samt att vattnet i sjön inte blandas om ordentligt kan det bli syrebrist främst nära botten. Och det är där gärsen håller till.
— Övergödningen gör bland annat att det blir algblomning. Det blir mycket växter och plankton i sjön och när de bryts ner går det åt mycket syre, fortsätter Karlsson Elfgren.
Under förra veckan var en av Katrineholms kommuns tjänstemän ute och kontrollerade sjöns status. Då var det fortfarande algblomning.
Hur illa är det för Öljaren?
— Sjön är väldigt näringspåverkad. Sedan beror sådana här utbrott mycket på vädret. Men det är ingen fara att äta fisken eller bada, säger Karlsson Elfgren.
Vilken är den största boven?
— Dels är det naturligtvis gamla synder från tiden innan reningsverken utvecklades. Sedan bidrar nuvarande reningsverk också. Det är mycket jordbruksmark i området och bra jordar läcker ofta mycket näringsämnen naturligt.
Kommunen och länsstyrelsen driver sedan tidigare Projekt Öljaren som ska förbättra miljön i sjön.
— Vi kommer inte att göra så mycket mer i år, men till nästa år ska vi tillsammans med kommunen prata igenom hur vi kan ha en bättre beredskap inför ett sådant här utbrott. Då ska vi kunna gå ut direkt för att få en ögonblickbild.