Först i denna tur står Julita och Valla. Få som bor där känner ännu till kommunens ambition att anlägga aktivitetsparker, eller utegym, på deras hemmaplan. Den medborgardialog som förs, förs i mindre sällskap.
Men i dessa finns å andra sidan personer med breda kontakytor och informationskanaler. När kommunens trädgårdsarkitekt Håkan Stenström på fredagen bjöd in sig själv till Äsköping i Julita, slöt flera representanter för det lokala föreningslivet upp. Där fanns Aktiva kvinnor och PRO, hembygdsföreningen och sockenrådet, Julita Goif och en representant för Lidabackegården.
– Jag kan ju börja med att fråga om ni vill ha en aktivitetspark, sa Stenström.
Han har varit med och byggt upp fyra sådana, på olika platser i stan och med olika samarbetspartners.
Frågan fick ett rungande ja-svar.
– Vi vill ha allt vi kan få, sa Lidabackegårdens Christer Johansson.
Det som nu erbjuds är en aktivitetspark som får lov att kosta upp emot 250 000 kronor. Invånarna i Julita och Valla är de första i kommunens landsbygd som ges denna möjlighet till gratis redskapsträning utomhus. Men det är inte säkert att parkerna blir likadana.
– Det finns en mängd olika utrustningar i olika material att välja bland, beroende på vad för slags muskelgrupper man främst vill träna, sa Stenström och visade upp ett prospekt.
Julita- och Vallaborna behöver varken delta i uppförandet eller skötseln av parkerna. Det första ordnar kommunen, det andra ska fastighetsägaren svara för. Däremot förväntas ortsborna föreslå parkens utformning och en lämplig plats. Den som tränar i aktivitetsparken ska kunna göra det avskiljt, men ska samtidigt kunna känna sig trygg.
– Parken ska också vara en samlingsplats där man kan träffas runt ett fikabord. Många lever ensamma och behöver en social samlingsplats, sa Stenström.
– Det låter helt klart intressant och verkar vara positivt för både folkhälsan och samhörigheten på orten, tyckte Hans Karlbom från PRO.