En sak är säker och det är att vägen till ett arbete oftast är rätt krokig. Kristina Larsson är ett lysande exempel på detta.
– Ja, jag är utbildad undersköterska, dessutom har jag en floristutbildning. Jag har arbetat på många olika ställen, som personlig assistent, på gruppboenden, med robotingdata för Svensk mjölk och som florist.
Jag kände att jag ville iväg från Eskilstuna, där jag bodde efter att ha flyttat hemifrån. En utbildning i kulturvetenskap lockade mig, även om jag hade sett en utbildning i slöjd, hantverk och formgivning på Linköpings universitet.
Hur kommer det sig då att du nu arbetar som trädesigner?
– Jag gick ett år på kulturvetarlinjen men sneglade hela tiden in i keramiksalen och insåg att det var det jag ville göra. Jag sökte och kom in på linjen. Det var keramik och silversmide som jag trodde att jag skulle hålla på med men till slut hamnade jag på träsidan och det känns helt rätt nu.
Vilken examen har du?
– Jag har en kandidatexamen i gestaltning och formgivning. Utbildningen är ganska bred och man kan arbeta med nästan vad som helst.
Smyckeskrinet som ser ut som en diamant, hur kom du på den formen?
– Vi fick en uppgift där vi skulle utgå från en text, vilken som helst. Jag valde Kråkguldet, en serie från sjuttiotalet och dess signaturmelodi. Både melodin och texten är jättehärlig.
Det har gått fort för Kristina Larsson att göra sig ett namn i design- och hantverkskretsar. Hon har varit utvald till Formexmässan för att medverka som Young designers.
Vad har du på gång härnäst?
– Jag ska vara med på Skansens julmarknad och så ska jag vara med på en stor mässa i England som heter Pulse och efter det blir det Formex igen.
Vad får du för gensvar på dina produkter?
– Många kommer fram och tycker att de är fina och så frågar de vem det är som har gjort dem och då säger jag att det är jag. Många har svårt att koppla ihop trähantverk med att jag är tjej, men de gillar det jag gör.