Julita gård gör insats för ökad integration

När Nordiska museet firade födelsedag passade Julita gård på att ha öppet hus. En grupp besökare stiftade bekantskap med Artur Bäckströms skapelse för första gången.

Julita2015-10-24 14:32

142 kan knappast räknas som en jämn födelsedag. Nordiska museet, Julita gårds "moderskepp" har dock som tradition att fira födelsedagen den 24 oktober och på lördagen hakade även museets avdelning i Julita på.

Det var öppna lokaler, visningar av stora huset och klostervisning och den som började huttra trots höstsolen kunde skaffa varm dryck i fiket. Det var inte direkt någon rusning till museet under de första timmarna av öppet hus, men de som kom fick uppleva fantastiska höstfärger på området.

Ett helt nytt initiativ av Nordiska museet denna dag var att bjuda in nyanlända till öppet hus. Initiativet kommer från Sanne Houby-Nielsen som är ny styresman för Stiftelsen Nordiska museet sedan februari.

Till Julita kom människor från Katrineholm och Vingåker som har sina rötter i bland annat Eritrea och Azerbajdzjan. Maj Lassander, en av dagens guider på Julita gård, var upprymd över att få visa sin arbetsplats för de nya besökarna.

– Vi vill passa på att vara med i integrationsarbetet. Här kan man få så mycket kunskap om både Sveriges och världens historia, sa hon.

Både barnfamiljer och äldre personer ingick i gruppen som delades upp i två, med en tolk på tigrinja och en på arabiska. De visades runt på museets område, fikade i stallet och fick en visning av stora huset. De fick också en lektion i områdets historia, från klostertiden fram till Artur Bäckström som testamenterade sitt hem i Julita till Nordiska museet.

– Jag fick faktiskt en känsla av hur man levde här. Annars ser man bara sådant på gamla filmer, sa tolken Mona Ahmed från Finspång som även hon besökte Julita gård för första gången.

Hon konstaterade att nyanlända är en grupp som sällan tar sig till museer om svensk kulturhistoria och tyckte själv att det var spännande att höra om klostrets historia.

– Det här har varit jätteroligt. Man får lära känna samhället och historian.

Besöket gav mersmak direkt. I början av november är det julmarknad i Julita och flera av lördagens besökare vill återvända då.

– Vi kommer! sa de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!