"Jag är en av de sista idioterna"

På visningsladugården vid Julita gård kan allmänheten besöka de mjölkkor som levererar till flertalet sörmländska bord. Men svensk mjölk är snart ett minne blott, menar bonden Bo Carlsson.

Julita2013-07-09 13:39

Det råder lugn i visningsladugården. Korna använder sina tungor för att få tag i tuss för tuss av ensilage och mer eller mindre sopar in dem i munnen. Några har lagt sig ner för att vila. Det är lätt att förstå hur uttrycket kolugn har uppstått. Då och då bryts tystnaden av ett högljutt och långt råmande.

Bara ladusvalorna är det fart på. Luftakrobatiken verkar inte veta några gränser. Ett par meter över våra huvuden sitter ett svalbo murat i lera. Tre ungar med breda gula näbbar betraktar oss över kanten.

- Det är skönt att det är öppet i taknocken. Jag föredrar det framför fläktar, säger Bo Carlsson som arrenderar ladugården.

Korna går i lösdrift, vilket han tycker är bättre än att de är uppstallade. En ko står och slickar en annan i pannan.

- Hon putsar upp luggen lite. De har unika frisyrer allihop, säger Bo Carlsson.

På frågan om hur kor är svarar han att de är nyfikna.

- Kommer man in i ladan och ska dra en kabel så försvinner alla in i ett hörn. Två minuter senare är alla framme och nosar på en.

Från visningsloftet har vi god uppsikt över korna som under sommarhalvåret kan gå ut och in ur ladugården. På två ställen sitter rullar med borstar på. Bo Carlsson berättar att borstarna börjar snurra när kon kommer nära.

- Det gör mycket för dem. De gillar det verkligen.

Här bor omkring 200 kor som är i full mjölkproduktion.

- Jag är en av de sista idioterna. Det är mycket slit för lite pengar, säger han.

Korna mjölkas två gånger om dagen. Varje morgon 365 dagar om året är det mjölkning kvart över fyra på morgonen. Långt i från alltid går det smidigt.

- Ligger en ko i kalvförlamning måste jag ta hand om det, säger han.

Enligt honom är svenska mjölkbönder ett döende skrå där medelåldern på bönderna ligger på runt de 60.

- Det är i princip omöjligt för ungdomar som är intresserade att starta eget. Politikerna bryr sig inte. Vi är omkring 4800 mjölkbönder i Sverige. Det är ingen väljargrupp. Ingen företräder jordbruket.

Hur är det med Centern, gamla bondepartiet?

- Det de har är tunt.

Politikerna är dock inte hans största problem.

- Det farligaste för oss mjölkbönder är egna märken, till exempel Icas. Visst, de har ett kontrakt med Arla på tre, fem år och det är bra, men efter det kommer de att köpa billigare mjölk från Polen eller någon annanstans. Att transportera kostar inget, om du förstår vad jag menar? Att göra så här är att lura konsumenterna.

Vi får ta en halvminuts paus i intervjun eftersom en ko råmar för högt. Kanske är det Agda, Fröken eller Gullan som låter. En pappa med sina tre barn kommer in. Barnen är snabba med att greppa pallarna för att klättra upp och se bättre. Besöket gör inte Bo Carlsson gladare.

- Folk kommer hit och vurmar för det här, men i butiken gör de något helt annat.

Omkring 78 procent av mjölken som säljs i Sverige i dag är svensk. Motsvarande siffra för kött ligger på omkring 50 procent.

- I Sverige finns inget självförsörjningsmål. Det finns ett mål om att 20 procent av det som produceras ska vara ekologiskt, men det säger inget om hur stor produktionen ska vara. 20 procent av noll får jag till noll, säger han med ett skratt.

I visningsladugården finns ingen mjölkrobot, utan en så kallad mjölkgrop som inte är automatiserad. Där stallas korna upp tio om tio. Varje eftermiddag halv fem är det mjölkning som går att bevittna från visningsloftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!