"Hoppet är ute för almarna"

Allt fler almar dör i almsjuka i Katrineholmstrakten och kommunen har slutat att försöka bekämpa smittan.
Läs också "Med sjuka barrträd blir det ramaskri"

Julita2013-08-16 05:00

- Vi har slutat att försöka stoppa spridningen av almsjuka för det går inte, säger Håkan Stenström som är trädgårdsarkitekt och sakkunnig vid samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholms kommun.

Som Kuriren berättat tidigare har almsjukan brett ut sig extra mycket i landet i år. Håkan Stenström berättar att kommunen fällde de två första infekterade almarna i Katrineholm i Stadsparken 2001 och grävde ner dem. De senaste fem åren har almsjukan florerat i Sköldinge med omnejd. Nu har sjukdomen etablerat sig på bred front även i Julita och kan bland annat ses vid KFAB-husen, Almgården, Almgatan, Julita skola, brandstationen och vid Gimmersta.

Marken där de döda och döende almarna står i Julita ägs av KFAB. Enligt bolagets fastighetschef Stefan Jansson kommer träden att besiktigas inom loppet av ett par veckor.

- Vi har inte hunnit fundera på om almarna ska ersättas med andra träd eller något likvärdigt, säger han.

Hittills har endast döda almar som utgjort en fara tagits bort. Döda träd kan dock komma att lämnas kvar eftersom de är värdefulla för insekter.

Almsjukan är en svampsjukdom där mycelet växer i trädets kärlsträngar och täpper till dem. Spridningsvägarna är flera: via almsplintborrar och rotsystem eftersom almars rötter växer samman. Svampsporer sprids även via luften.

Håkan Stenström påpekar att Katrineholm är känt som Lindarnas stad på grund av all lind.

- Situationen med almsjukan visar egentligen hur dåligt det är med för mycket av ett trädslag och hur hårt det slår mot stadsbilden när en sådan här smitta dyker upp, säger han.

Utöver almar har ask drabbats av askskottssjuka och nu sprider sig även en svampsjukdom bland kastanjeträd. Enligt Håkan Stenström har de sjuka kastanjeträden ännu bara påträffats söderut som i Danmark, men smittan kan ta sig till Sverige.

Under en privat resa till England studerade han almsjukan. När almarna nådde en höjd av åtta meter slog svampangreppet till.

- Internationellt har man slutat bekämpa almsjukan eftersom den inte går att få stopp på.

Av okänd anledning drabbar svampsjukdomen inte alla almar.

- De pyramidklippta almarna vid Gröna kulle är till exempel friska och vi förstår inte varför, säger Håkan Stenström.

Almen är numera rödlistad av Artdatabanken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!