Hembygdsföreningen i Julita firade 80 år av gemenskap

Från en mötesplats för societeten, till historiebevarande med folklig prägel. Men tro inte att Julita hembygdsförening slår av på takten i och med ett nytt jubileum. Här pågår ständigt aktiviteter och nya projekt.

Julita2016-11-13 17:15

Helt uppriktigt var det inte alls säkert att det skulle bli ett 80-årskalas.

– Det var någon som kom att vi borde nog uppmärksamma saken, säger Leif Thegle, ursprungligen från Vadstena, styrelsemedlem och alltiallo i föreningen och författare till böcker om Julitatrakten.

Ett jubileum blev det ändå, inte lika storslaget som i värdshuset för tio år sedan, men ändock. Till söndagens firande i Lidabacke bjöds alla medlemmar, boende i trakten och övrig allmänhet in till tårtkalas. Uppslutningen verkade också bli mycket god.

– Vi har många hembygdskära som tycker det är roligt att ta del av hur det var förr i tiden. Det märks inte minst med tanke på att en del som flyttat härifrån fortfarande vill vara medlemmar, säger Håkan Pettersson, föreningens ordförande.

Under jubileumsdagen var den stora höjdpunkten Fredrik Hernbloms ihopklippta film, med snuttar från 1950-talet och framåt. I visningen ingick dessutom ett bildspel med fotografier från grundandet av föreningen, till nutidsbilder. Bildmaterialet, som finns i hembygdsföreningens ägo, rönte många uppskattande ord.

– Det var kul att se filmen, det är mycket jobb som ligger bakom den. Föreningen värnar om bygden och anordnar massa aktiviteter. Jag själv har kommit lite till åren och är inte med på allt men jag har varit det. Sedan är det kul att komma till den här byggnaden, som jag var med och byggde 1977, säger Lennart Karlsson som på den tiden drev en elfirma i Julita.

Med åsynen av alla intresserade människor inne på Lidabacke är det svårt att föreställa sig att Julitas hembygdsförening för inte allt för länge sedan låg i träda.

– Från starten på 1930-talet var det mest slottsfolket och godsherrar som var med. Sedan på 1960-talet sjönk invånarantalet när många in till tätorterna och jordbruket senare rationaliserades. Så i slutet av 1970-talet drog föreningen i gång igen, mycket tack vara en Lasse Pettersson som tidigare hade varit kommunalnämndsordförande, säger föreningens Leif Thegle.

Sedan dess har inga större kriser drabbat bygdens 80-åring. I stället närs verksamheten av återkommande aktivteter, såsom torgmarknadsdagarna, årsskrifter och cykelutflykter.

– Vi är nog mer aktiva än någonsin, vi har tänkt leva vidare och hoppas på fler unga som vill hålla på, säger ordföranden Håkan Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!