I vintras gav Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sörmland vatten bakläxa på den reviderade saneringsplanen som beskriver de åtgärder som har gjorts och planeras för Julita avloppsreningsverk. Det handlade bland annat om att utförligare redovisa syftet med planen, som att minska risken för haverier.
Nämnden vill även att de planerade arbetena för 2014 ska beskrivas tydligare, precis som de planerade åtgärderna för de kommande åren. Något som nu har gjorts.
Ett av problemen med avloppsreningsverket i Julita är att det inte räcker till vid stora vattenflöden. I delar av ledningsnätet läcker stora mängder vatten in i ledningarna. Något som i förlängningen leder till att delar av avloppsvattnet, utspätt med bland annat dagvatten, går ut i Öljaren orenat.
– Det är något som vi måste jobba bort. Julita är det område inom Sörmland vatten där det här är sämst. Samtidigt är Öljaren känslig. Därför prioriterar vi det här nu, säger Anna Timner som är VA-ingenjör på Sörmland vatten.
"I dagsläget finns det inte plats för ytterligare volymer till Julita reningsverk varför volymerna ovidkommande vatten måste minskas kraftigt", står det i saneringsplanen.
Det hela ställs i ljuset av att det nu finns tankar om att leda spillvatten från Österåker till reningsverket. I planen finns nu en rad åtgärder, främst för att minska inläckaget av vatten i ledningsnätet i trakten. Man ska bland annat göra flödesmätningar av avrinningsområdena, filma ledningar med inläckage samt budgetera för åtgärder.
– En del ledningar kan vara dåliga redan efter 20 år, medan andra konstigt nog kan hålla i hundra år. Men de vi byter ut nu hoppas vi ska hålla i hundra år, säger Anna Timner.
– Samtidigt finns det felkopplingar. Exempelvis en rännstensbrunn som vi ska åtgärda. Och så är det takvattnet från vanliga hus. Här handlar det om relativt enkla saker jämfört med att byta ut ledningarna.